Moby / Fun Lovin' Criminals – Festival Mundial, Tilburg (19-6-2011)

P1020721
Nadat Moby’s clubconcert in de Brusselse Botanique uitverkocht voor we op “bestel” konden klikken, bood Festival Mundial ineens een fraaie herkansing. Het multi-cultifestival dat het  Tilburgse Leijpark jaarlijks twee dagen laat swingen, chillen en smullen, plaatste en passant ook nog Fun Lovin’ Criminals op de bill. Voor ondergetekende een fraai voorprogramma, want de rest van het festival liet ik wegens een allergie voor Afrikaanse trommeltjes (de voornaamste reden om het jaarlijkste bevrijdingsfestival te mijden) en bijbehorende poespas voor wat het was. Bovendien nodigde het weer ook niet bepaald uit tot een dagje in het park en was Buienradar het festival pas na de middag gunstig gezind.

Fun Lovin’ Criminals deed wat er van het trio werd verwacht: Uiterst relaí funken, jazzen, rocken, rappen en grappen met de eeuwige grijns op het gezicht van de permanent stonede Huey Morgan. Altijd amusant, cooler dan cool, nooit teleurstellend doch inmiddels wel wat voorspelbaar. Maar ach, de zon brak door, de Jupiler was koud en zowel op de bühne als in de wei rouleerden de pretsigaretjes. De hoofdsponsor van het festival was Canna. Hoeveel mellower wil je het hebben?

Een uur later was het gedaan met de rust. Mijnheer Moby had namelijk besloten dat een festival als Mundial diende te worden afgesloten met een knalfeest voor 30.000 danslustigen en zo geschiedde. Geen werk van het recente donkere ‘Destroyedof ander moeilijk gedoe maar een verzameling nummers waarvan menigeen hoopte dat ie ze zou spelen: ‘Porcelain’, ‘Bodyrock’, ‘Honey’, ‘Natural Blues’ you name it. Vaak in de vorm zoals gewend, soms in een steviger jasje of juist ongegeneerd in de disco-modus. De opvallend energieke New Yorker had er duidelijk zin in, raasde vanaf opener ‘In My Heart’ als een bezetene van links naar rechts over het podium, zocht continu het publiek op, ontpopte zich als een fanatieke volksmenner en leefde zich veelvuldig uit op zijn Gibson SG.

Vocaal werd de show gestolen door soul- en gospelkoningin Joy Malcolm die o.a. ‘Why Does My Heart Feels So Bad’ naar een hoger plan tilde. Johnny Cash kreeg een eerbetoon in de vorm van ‘Ring Of Fire’ (het enige rustpunt in de set, waarbij het publiek de trompetsolo voor haar rekening mocht nemen) en de tijdloze clubklassieker ‘Go’ werd opgedragen aan Eddy de Clercq. Moby en zijn vrijwel geheel vrouwelijke band denderden voort tot sluitingstijd en op het moment dat ik me afvroeg of hij aan zo’n festijn nog een climax zou kunnen breien volgde er met ‘Feeling So Real’ een vet stuiterende rave die de klok even 17 jaar terugdraaide.

“Beste concert ooit!”, toeterde mijn reisgenote en die hard Mobyfan cq -follower in mijn oor. Dat ging me dan weer wat ver maar het was ongetwijfeld de beste show die ik de iele veganíst ooit zag weggeven. Niet vernieuwend of gedurfd genoeg voor de azijnzeikers maar wát een feest en wát een plezier daar in dat Tilburgse park. Thank you thank you thank you.

1 thought on “Moby / Fun Lovin' Criminals – Festival Mundial, Tilburg (19-6-2011)

  1. en dat laatste is zn handelsmerk geworden. :o)
    (vroeger uit zenuwen geboren maar nu een duidelijk moby herkenningspunt)

    thank you thank you thank you……..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s