Brett Anderson (Crossing Border, Den Haag 22-11-2008)

Ongeveer een jaar nadat Brett Anderson in Dortmund bewees dat hij zich ook zonder band staande kan houden, mocht hij gisteravond samen met zijn vaste celliste Amy Langley het Nederlandse publiek proberen te overtuigen op het Haagse Crossing Border Festival. Voorafgegaan door een uiterst scherpe Simon Vinkenoog, die Anderson’s setlist op gevatte wijze bij zijn performance betrok, bewees de voormalige Suede-zanger dat hij zich nog steeds als een vis in het water voelt binnen de huidige tweepersoons setting. Sterker nog; het lijkt er waarachtig op dat hij er met het verstrijken der jaren alleen maar beter op wordt. Al bij de eerste klanken van het prachtige openingsnummer stond ik (gezeteld tussen een aantal rijen Suedeheads van het eerste uur – voornamelijk van het vrouwelijk geslacht) versteld van zowel zijn pianospel als zijn stemgeluid en dat terwijl ik hem inmiddels toch echt al een een keer of twaalf heb zien optreden. Met het net zo indrukwekkende ‘The Empress’ werd het er enkel nog beter op en hoewel er in het vervolg ook een paar nummers langskwamen die niet direct op mijn favorietenlijst staan, verslapte mijn aandacht geen seconde. Een ander verschil met zijn performance van afgelopen jaar was dat Anderson in Den Haag een gedrevener en meer gepassioneerde indruk maakte. Waar hij het destijds vooral subtiel en ingetogen hield hakte hij in de Koninklijke Schouwburg soms bezeten op zijn gitaar en voorzag hij zijn songs zo nu en dan heftig stampvoetend van extra energie. Met name de Suede-klassieker ‘The Living Dead’ groeide mede hierdoor uit tot één van de absolute hoogtepunten van de avond. Andere oudjes, zoals o.a. ‘Pantomime Horse’, ‘Still Life’, ‘Two Of Us’ en het bloedstollende ‘The Asphalt World’ klonken alsof ze speciaal voor een setting als deze zijn geschreven en zorgden voor menige strekkende meter aan kippenvel in de (voor het eerst en voor het laatst deze avond) uitpuilende Royal Room, met een uitbundige staande ovatie als terechte beloning. Anderson zelf maakte zich daarbij opvallend snel uit de voeten omdat hij, zo vernamen we later, een beetje ziekjes scheen te zijn. Hetgeen de vraag opwierp hoe het dan wel niet had geklonken, had hij wél in topvorm verkeerd. Misschien dat we daar volgend jaar achterkomen?

Meer over Brett in The Hague lees je bij Cultuurbarbaar Fred en (tzt) Blog Party, mijn bescheiden fotoverslag staat hier.

7 thoughts on “Brett Anderson (Crossing Border, Den Haag 22-11-2008)

 1. Baal…baal….baal….baal….Veel meer hoef ik denk ik niet te zeggen.
  Ik had gedacht dat het hooguit bij 3 of 4 nummers zou blijven, maar hij heeft gewoon een toplijst gespeeld.
  Wel grappig dat “To the Winter” geschrapt was. Misschien dacht Brett, het is al winters genoeg buiten!
  Volgende keer kan niks of niemand me tegen houden!

 2. Mooie recensie Marco, en onnodig te zeggen dat ik hier helemaal achter sta! Misschien klonk Anderson wel juist zo goed omdat-ie niet helemaal lekker was… Maar om hem om die reden geen goede gezondheid toe te wensen gaat ook wat ver natuurlijk 😉
  Overigens kreeg ik ook een reactie van ‘een balende Bojoura’ op mijn weblog. Het was inderdaad een compleet concert, even voordat de voorstelling begon sprak ik heel even met organisator Louis Behre. Brett Anderson behoorde ook tot zijn ‘aanraders’. Tot ziens bij een volgende sportieve of muzikale gelegenheid!

 3. Bezeten, stampvoetend en een beetje ziekjes? Vroeger betekende zoiets dat hij aan de snuif was geweest. Ik vermoed dat het dit keer extra sterke Vicks betrof, een streepje onder de neus doet wonderen, althans bij mij!

 4. helemaal eens met jouw recensie. Het was voor mij zn beste solo optreden tot nu toe (zag er helaas nog maar 2 moet ik bekennen)
  Hoop dat hij snel weer komt en dan ga ik hem ook maar in het buitenland bekijken (deed ik voorheen bij Suede ook altijd, dat waren leuke reisjes!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s