Ikon – Nieuwe Nor, Heerlen (3-6-2011)

Ikon

Leg in Heerlen een zware portie wave op een draaitafel en een duister feestje is het gevolg. Zeker als het onverslijtbare Inpoet-ikoon DJ Kitty de zaak aan elkaar mag breien en er bandjes spelen die de juiste snaar weten te raken. Dat het vrijdagavond in de Nieuwe Nor met zo'n zeventig aanwezigen minder druk was dan gewenst zal dan ook deels aan het tropische zomerweer hebben gelegen. Probeer maar eens bezeten over een dansvloer te zweven in een zwartgelakte outfit met een kilo hairspray op je hoofd terwijl de mussen van het dak vallen. En, eerlijk is eerlijk, ook ondergetekende heeft stevig moeten Googelen om te achterhalen waar de op het affiche aanwezige bandnamen nu eigenlijk voor stonden. Het twintig jaar oude IKON is namelijk zelfs in deze regionen een grote onbekende, haar twintigjarige productieve loopbaan ten spijt.

De enige reden dat IKON nooit aan het grote commerciële succes van haar illustere voorgangers en vele navolgers heeft mogen ruiken is het gebrek aan de juiste looks. IKON mag dan wel klinken als de grote broer van Editors, ze oogt nogal saai en belegen. Geen sterren voor de tienerkamermuur of het MTV-scherm maar gewoon vier norsige heren die de erfenis van Joy Division en de vroege New Order al twintig jaar lang op hoogstaande wijze levend houden en uitdragen. Zoals de vele populaire navolgers van de afgelopen tien jaar dat één, hooguit twee albums lang volhielden alvorens weg te zakken in de holle galm der middle of the road. Kortom, sterke songs en straffe ritmes die wegens meer dan voldoende ervaring ook live foutloos en overtuigend door de zaal galmden. En dankzij uitstapjes richting Dark Wave, Electronica en Gothic Rock bleken de Australische semi-profs binnen de grenzen van het genre ook nog verrassend veelzijdig en afwisselend. Een prestatie van formaat.

In dat opzicht was het Vlaamse Erato een perfecte support-act. Opgeleid aan de Sisters Of Mercy academie maar niet te beroerd om hier en daar een scheut metal toe te voegen (inclusief bijbehorende Spinal Tap-poses) om even later net zo makkelijk te refereren aan wave-culthelden als Death In June. Qua songmateriaal nog niet over de hele linie even boeiend en wat betreft presentatie soms over de top maar op zijn minst amusant en een aangename opwarmer voor een avond die uiteindelijk resulteerde in het verwachte wave feestje, zij het ietwat kleinschaliger dan gehoopt.

In september is het tijd voor Inpoet IV. Met de herfst in aantocht en dus hopelijk met wat meer volk op de been en met Ikon ongetwijfeld op de draaitafel. Mis het niet!

 (Foto: René Bradwolff)

3 thoughts on “Ikon – Nieuwe Nor, Heerlen (3-6-2011)

 1. Bedankt voor alweer een mooi verslag!

  Maar om me nu een ikoon te noemen? hahahaha! Ik heb echt teveel IKON gehoord, dus daar zal het ongetwijfeld aan liggen…. Onverslijtbaar; man, ik heb er spierpijn aan overgehouden. Maar thanx voor de mooie omschrijving.

  Erato speelde Bela Lugosi’s Death van Bauhaus en IKON speelde Fall Apart van Death in June. Tenzij ik bij Erato iets gemist heb….

  Ps; een plaatje van hun zit er zeker wel in op 3 september; alleen al vanwege de herinnering aan een super leuke avond!

  Bedankt en tot 3 september!
  Kitty

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s