Leaether Strip – Nieuwe Nor, Heerlen (22-4-2011)

IMG_9633k
Zo zit ie samen met echtgenoot en toetsenist Kurt Grünewald Hansen knus een ijsje te eten in de Heerlense binnenstad, enkele uren later raast Claus Larsen a.k.a. Leaether Strip als een bezeten hooligan over het podium. Formaat grizzlybeer, kale kop, legerbroek en stampvoetend. Larsen is boos, schreeuwt zijn directe teksten zwaar vervormd over de soms onweerstaanbare gitzwarte, loodzware en loeiharde techno-beats en beleeft aldus een vliegende start in een matig gevulde Nieuwe Nor.

Leaether Strip beukt, hakt en swingt, podiumbreed begeleid door passend beeldmateriaal. Larsen mag dan met Leaether strip al sinds 1988 aan de weg timmeren, hij etaleert nog altijd de kwaadheid van een jonge hond en of dat nu oprecht is of geacteerd maakt de in stemmig zwart of legerkleuren gehulde danslustigen niets uit omdat zijn formule nog prima werkt. Twee keer tijdens de set toont Larsen een ander gezicht. Als hij op de rand van het podium lachend poseert met een uit Engeland afgereisde überfan en als hij aan het einde van de reguliere set trots zijn ega voorstelt. Het woord "schattig" valt. Wie had dat gedacht op een avond als deze?

Ondanks de vette sound en voortvarende aftrap slaat na dik half uur de eentonigheid toe. Gaandeweg gaan de beats toch wel erg op elkaar lijken, klinken de nummers steeds minder inventief (nee het is duidelijk geen DAF of Front 242) en werkt de act van Larsen niet alleen op de dans- maar af en toe ook op de lachspieren. Totdat laat in de set ineens de 22 jaar oude klassieker 'Japanese Bodies' voorbijkomt en iedereen weer bij de les is. Tijdloze EBM, in your face! Met meer songs van dit kaliber had Leaether Strip een verpletterende indruk kunnen achterlaten, iets dat in Heerlen dus niet gebeurde.

Heeft Larsen er eenvoudigweg de nummers niet voor of was zijn setlistkeuze een ongelukkige? Of heeft ondergetekende net te weinig affiniteit met het genre om langer dan drie kwartier geboeid te blijven? Bij navraag blijken de kenners redelijk eensgezind. Nee het was "niet top" maar toch "wel oké." Het is in ieder geval goed dat er in de regio nog plaats en publiek is voor "dit soort muziek." Bijvoorbeeld uit de platenkoffers van de Ersatz DJ's die na afloop zorgen voor een duister feestje inclusief voldoende beweging op de dansvloer. Een geslaagde avond derhalve. Alweer. Next stop: Ikon. Be there!

Meer Leaether Strip in Heerlen lees je bij Blog Party, foto's van gisteravond zie je bij René Bradwolff, tevens verantwoordelijk voor bovenstaande prent.

1 thought on “Leaether Strip – Nieuwe Nor, Heerlen (22-4-2011)

  1. Ik ken Kurt Grünewald Hansen niet maar de foto boven dit artikel is in elk geval van uitzonderlijke klasse. Prachtige lichtval en de pronte kop perfect belicht. Het doet enigszins denken aan een stalinistisch beeld.
    Een echte heerscher zo te zien….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s