!!! – Gebäude 9, Keulen (26-11-2010)


Toen zanger/percussionist John Pugh !!! in de zomer van 2007 verliet stond ik niet te juichen. Pugh was toch de grootste weirdo van het gezelschap die met karakteristieke stem en clowneske kapriolen op het podium een natuurijk tegenwicht vormde voor de soms wat egocentrisch en arrogant overkomende zanger én frontman Nic Offer. Nadat vervolgens drummer Jerry Fuchs door een noodlottig ongeval om het leven kwam leek de toekomst van de band ongewis maar de vierde langspeler 'Strange Weather Isn't It' logenstrafte mijn sombere gedachten. !!! Kwam in de beste Bowie/U2/Depeche Mode-traditie terug met een heuse Berlijn-plaat. Een tikkie donkerder dan gewend, met een subtiele verschuiving van het oude punkfunk-geluid richting techno met hier en daar een vleugje disco voor de extra feestvreugde. Omdat !!! in mijn ogen altijd een pure live-band was, rees de vraag hoe een en ander vertaald naar het podium zou klinken. In Keulen kwam het antwoord: Massive!

Met de multifunctioneel inzetbare Sean McGahan (toetsen, percussie, saxofoon) en zangeres Shannon Funchess als vervangers voor Pugh én de strak meppende Paul Quattrone achter de drumkit, knalde "the hardest band to Google" alsof het nooit anders is geweest. Offer werkte zich al dansend in het zweet en bleek zo alleen in de spotlight (wanneer hij tenminste niet tussen de danslustige bezoekers stond mee te feesten) een nog grotere publieksmenner en crowdpleaser dan hij in het verleden al was.

Waar de band voorheen vaak wat tijd nodig had om de juiste "feel" te vinden en al zoekend en experimenterend het heilige vuur te doen ontbranden, hakte het zevental er in Keulen van meet af aan stevig en vol overtuiging in. Vanaf de puike opener 'AM / FM' tot aan de laatste tonen van 'Heart of Hearts', dat volgde op het euforische en toepasselijk getitelde 'The Hammer', volgens mijn oren én voeten hét absolute hoogtepunt van de avond. Kortom, Offer en co denderden soms ongegeneerd funkend non-stop over ons heen, rijkelijk citerend uit de laatste twee studio-albums, zonder ook maar één seconde in te kakken. De onweerstaanbare genreklassieker 'Me And Giuliani Down By The School Yard (A True Story)' hield de oude getrouwen bij de les en omdat de uitzinnige aanwezigen de band niet lieten wegkomen met de geplande setlist volgde er na twee toegiften als extra toetje ook nog een vet groovende, zwaar pompende, deels geïmproviseerde en heerlijk uitwaaierende uitvoering van de Stereo MC's klassieker 'Connected'.

En zo bleken mijn vermoedens en twijfels ongegrond. !!! Is terug. En hoewel op de plaat niet tot ieders genoegen, oogt en klinkt ze live sterker, krachtiger en overtuigender dan ooit. Het concert van het jaar vond twee weken geleden al plaats in de HMH. Het feest van het jaar afgelopen vrijdag in Keulen.

1 thought on “!!! – Gebäude 9, Keulen (26-11-2010)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s