Koppelpop (Raadhuisplein, Susteren 4-9-2010)


Zo zit je jarenlang tevergeefs te wachten op een concert van Pure Reason Revolution, zo staat diezelfde band een dik jaar na hun doortocht in (notabene) Kerkrade ineens alweer op de planken in (übernotabene) Susteren. Pal naast ‪'t Knôn oppe Mèrt‬, in het kader van Koppelpop en voorafgegaan door Kontrust, een Oostenrijkse Limp Bizkit-kloon die heel wat carnavalisten richting het festival lokte. Niet echt een ideale setting voor een moderne progrockband die al sedert 2003 haar best doet de missing link te vinden tussen oude symfo, zweverige Britpop (hallo The Verve), rauwe grunge en stampende electro. Maar Pure Reason Revolution sloeg zich er aan de hand van de charmante frontvrouwe Chloë Alper (foto) manmoedig doorheen, het zichzelf daarbij niet gemakkelijk makend door met haar drie grootste prijsnummers ('The Bright Ambassadors Of Morning', 'The Intention Craft' en 'Deus Ex Machina') te beginnen en daarna ook nog wat nieuw onuitgebracht materiaal te spelen. Omdat de boer niet vreet wat ie niet lust was er in de achterste gelederen vooral aandacht voor de bierpomp maar degenen die de moeite namen de voorste helft van het raadhuisplein op te zoeken liepen grote kans gegrepen te worden door de eigenzinnige composities en puike uitvoeringen daarvan. Met als ultieme beloning de fonkelnieuwe afsluiter 'Fight Fire With Fire'. Loeihard, opzwepend en vet swingend. De kloof tussen de Floydiaanse doorbraaksingle 'Ambassadors' en deze meedogenloze stamper van het binnenkort te verschijnen 'Hammer And Anvil' lijkt onmetelijk diep en breed maar Pure Reason Revolution wist hem in Susteren binnen het uur te overbruggen. Hulde!

Aan het Belgische Customs vervolgens de eer om het dorpsfeest passend af te sluiten. De succesformatie startte erg stroef, zanger/gitarist Kristof Marie Albert Uittebroek (een artiestennaam is soms geen overbodige luxe) was niet al te toonvast en de vonk wilde maar niet over de monitorspeakers heen springen. Totdat de heerlijke single 'Justine' halverwege de set voor het eerst enige roering teweegbracht, de band er meer schik in kreeg en een puike versie van Joy Division's 'Transmission' het startschot bleek voor een zinderende finale, waarin het sublieme 'Rex' en het bijna net zo onweerstaanbare 'The Matador' voor het inmiddels vertrouwde vuurwerk zorgden.

Wij keerden tevreden huiswaarts na twee toffe concerten en de ervaring van alweer een prima georganiseerd festival rijker. In Susteren keerde de rust weder. Behalve in het oude dorpscentrum waar vanuit een klein café de vertrouwde schlagerklanken weer over de klinkers uitwaaierden alsof het "prueba de bomba prueba de bala" nooit door de straten schalde.

4 thoughts on “Koppelpop (Raadhuisplein, Susteren 4-9-2010)

 1. Koppelpop, (ik was er voor het eerst), heeft een prima festival neergezet dat je niet meteen verwacht in zo’n kleine gemeente.
  De band waarvoor ik naar de noordelijkste plaats van Zuid-Limburg afzakte was Kontrust. Een Oostenrijkse cross-over band van stevige rock, folklore en nog wat dingetjes. De vergelijking met Limp Bizzkit ontgaat me. Eerder hebben ze iets van Guano Apes weg. Carnavalesk zal het zeker ook hier en daar zijn. Niet voor niks was Bomba de alternatieve fastelaovesplaat in mijn contreien. Zangeres Agatha verbaasde me niet enkel vanwege haar kleine gestalte maar ook vanwege haar stevige volumineuze stemgeluid. Deze bijzonder apetijtelijke dame vormde een mooi kontrust, eh contrast met de spastische dansjes van de zanger. Leuk en aandoenlijk vond ik dat de band haar eigen merchandise ging verkopen en dat je naar believen kon meeten en greeten.
  Een andere band die mijn interesse had was Pure Reason Revolution. Die kalfde per nummer af. Daar waar progrock staat voor vervelend gepriegel haak ik af. Mijn bystanders raakten al evenmin enthousiast van deze behangmuziek en zo ontstond er uit verveling een discussie of het bandlid in het midden een zanger of een zangeres was hetgeen hilarisch genoeg aansluit bij je opmerking dat Chloë zich er MANmoedig doorheen sloeg 😉
  Niettemin maar vooral jammergenoeg was het laatste nummer het enige dat me kon bekoren. De potentie is er dus wel.
  Van de Customs heb ik slechts de eerste twee nummers meegekregen omdat vrouwlief er helemaal niks aan vond. Omdat ik het met haar eens was zijn we vertrokken.
  Koppelpop staat bij mij opgeslagen als een typisch lekker laagdrempelig en gezellig festival met een spannende programmering. Hulde voor de organisatoren en wellicht tot de volgende editie.

 2. Briljant optreden van Pure Reason Revolution op Koppelpop. Juist deze band weet prog te ‘koppelen’ aan deze tijdgeest en dat betekent juist géén vervelend gepriegel maar gewoon erg mooie songs met sublieme samensang tussen de twee leadsingers, waarvan één een oogverblindend mooie vrouw is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s