Senser (Nieuwe Nor, Heerlen 14-3-2010)

Het was in de jaren 90 onmogelijk om tijdens een avondje alternatief stappen te ontkomen aan de beukende klanken van Senser. Logisch, want zodra floorfillers als ‘The Key’, ‘Switch’ of ‘Age Of Panic’ op de draaitafel belandden was er doorgaans geen houden meer aan. Tijdens de clubtournees werd er nog een schepje bovenop gedaan en in 1994 mocht de band ook de Pinkpopmeute in beweging zetten met haar explosieve mix van rap en rock, zoals we die ook kenden van Rage Against The Machine en onze eigen Urban Dance Squad. Vervolgens verdween Senser uit beeld, ook bij ondergetekende. Totdat ik de naam onlangs op een affiche zag staan en in een nostalgische bui een ticket kocht. Gewoon om me zonder enige notie van het post-1994 materiaal te laten verrassen, zonder al te hoge verwachtingen. Wist ik veel dat Senser nog steeds in de oorspronkelijke bezetting opereert en anno 2010 uit hetzelfde vaatje tapt als destijds…

Onder leiding van de stoere rapper Heitham Al-Sayed en de charmante zangeres Kerstin Haigh stuitert Senser in de Nieuwe Nor heen en weer tussen onversneden hyperstrak gespeelde thrashmetal en aanstekelijk deinende hip-hop, met af en toe een vleugje psychedelica als slagroom op de taart. Op de momenten dat alle puzzelstukjes precies in elkaar vallen is het zestal nog steeds in staat om vet groovend boven zichzelf uit te stijgen en de zaal helemaal mee te krijgen maar dat is helaas niet altijd het geval. De aftrap is vooral gegoten in zwaar metaal en in de tweede helft van de reguliere set komt er ook wat minder boeiend materiaal voorbij en slaat de eentonigheid toe, maar juist op het moment dat dientengevolge het cafégedeelte van de Nieuwe Nor lonkt wordt er met het intro van ‘Age Of Panic’ een zinderende finale ingezet die nog twee toegiften lang zal voortduren. Een knallend einde van een toffe trip terug in de tijd derhalve en een aangenaam feestelijke manier om het weekend af te sluiten. Lekker!

4 thoughts on “Senser (Nieuwe Nor, Heerlen 14-3-2010)

  1. Nou nou, thrashmetal is het toch echt niet te noemen. En ook niet stukjes die iets harder zijn. Maar het was een lekkere show hoor.

  2. Er hangt nog steeds een poster op de slaapkamer van een gecombineerd optreden in Het Paard dat Senser samen met Ozric Tentacles en Eat Static deed. Het was de tijd dat ‘crustie’ hoogtij vierde in Engeland. Goed concert maar ik zou anno nu geen enkel nummer meer van Senser kunnen nazingen. De songtitel “Age of panic” herkende ik wel, maar hoe het ook al weer ging… Ik verbaasde me erover dat ze nog steeds bestaan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s