Customs (Fenix, Sittard 12-3-2010)

Met een grijns van oor tot oor loopt de programmeur van poppodium Fenix door de zaal. En terecht, want dat onbekende bandje uit Leuven dat hij naar het schijnt al diep in 2009 voor een grijpstuiver boekte, staat op de rand van de grote doorbraak en zorgt voor een nagenoeg volle bak. Customs is in maart 2010 dan ook niet meer weg te denken van StuBru dan wel 3FM en vriend en vijand moeten erkennen dat het viertal met de singles ‘Rex’ en ‘Justine’ goud in handen heeft.

Inmiddels is ook het prima album ‘Enter The Characters’ een succes en de Sittardse poptempel volgelopen met een opvallend oud publiek. Uiteraard staan er trosjes indiekids tegen het podium geplakt maar daarachter zijn het toch vooral de dertigers en veertigers die op de buzz zijn afgekomen. En da’s niet vreemd want Customs bewandelt de weg die (daar zijn ze weer) Joy Division en The Sound ooit hebben geplaveid. Aldus klinkt de band af en toe als de vroege Interpol en dito Editors maar dan een heel stuk catchier, met een steviger wave en postpunk stempel (ik hoor The Cure, House Of Love, Echo & The Bunnymen, Gang Of Four, Bloc Party maar ook Duran Duran en The Human League liggen op de loer) én met gevoel voor humor, tenminste als ik strofen als "I’d love to be depressed once, if I could find the time" als dusdanig mag interpreteren.

Live klinkt Customs als een krachtiger versie van haar album, aangevuld met een puike cover van House Of Love’s ‘Shine On’. Een retestrakke en energieke aanval op de dansspieren met ‘Tonight we all stand out’ en ‘The matador’ naast de genoemde singles als hoogtepunten.

De originaliteitsprijs zal de band niet winnen maar om in een dermate uitgekauwd en afgekloven genre nog zo fris van de lever te klinken moet je van goeden huize komen. Het gevaar van eentonigheid ligt echter op de loer maar gelukkig houdt de band het kort en krachtig, net als in haar songs. De songs steken vakkundig in elkaar, de vier minutengrens wordt nooit overschreden en door het tempo er ook qua presentatie in te houden krijg je als toeschouwer niet de kans om even in te kakken. Daarnaast zitten de schaarse zwakkere songs dusdanig geraffineerd in de set verweven dat ze minder opvallen dan op de plaat.

Kortom: Erg goed doch niet groots (daarvoor lijkt de vorm zo af en toe toch wat boven de inhoud te prefeleren) maar wel met de capaciteiten in huis om dat te gaan worden. Ik ben dan ook nu al heel benieuwd naar een tweede cd en volgende live ontmoeting, die er zeker zal gaan komen. Over enkele maanden op Pinkpop wellicht?

Meer over Customs in Sittard lees je bij Blog Party.

3 thoughts on “Customs (Fenix, Sittard 12-3-2010)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s