Brett Anderson (Luxor, Keulen 25-1-10)

Zeventien jaar nadat ie er met Suede voor het eerst op de planken stond en drie jaar na zijn laatste tussenstop (die uiteraard nog even ter sprake werd gebracht wegens ook voor de man óp de bühne onvergetelijk) was het weer de Keulse Luxor (a.k.a. Prime Club) die zich mocht opmaken voor an evening with Brett Anderson. Met een nieuwe band en een andere setlist maar grotendeels hetzelfde publiek, dat wederom 500 man sterk richting Luxemburger Strasse was getogen voor een optreden dat alles in zich had dat je van een Anderson-gig mag verwachten: "Brilliant, cheered on by a crazy and addicted crowd he changes the club into a living hell – dancing as a god: dirty, snotty, provoking, fragile, sweaty, obscene, lascivious… unbelievable. That was sex." Treffender dan ene "Scary Claudia" het omschreef op Anderson’s forum kan ik het niet.

Brett Anderson bewees in Keulen andermaal dat ie al lang niet meer enkel de voormalige voorman van Suede is, hoezeer de media (en dit weblog vormt daar geen uitzondering op) hem ook steeds in dat oude hokje stoppen. Zijn setlist telt tegenwoordig louter solomateriaal terwijl het oude werk geen moment wordt gemist. Dat zal er deels mee te maken hebben dat de zanger alleen al op basis van zijn nog immer groeiende vocale kwaliteiten als ook zijn bezeten performance avondvullend weet te boeien, maar ook de capaciteiten en nieuwe mogelijkheden van zijn huidige band dragen er zeker toe bij. In ieder geval voldoende om de compositorische tekortkomingen van een deel van de songs te camoufleren met muzikaal spektakel en luidruchtige, hier en daar zelfs naar noise riekende, krachtpatserij. Anderson’s drie jaar durende muzikale zoektocht heeft blijkbaar geresulteerd in een old school Suede-sound met de versterkers op 11.

Toetseniste en zangeres Angie Pollock (Shakespears Sister, The Lightning Seeds) was de spin in het duistere muzikale web, Sebastian Sternberg (Amphibic) toonde zich een veelzijdig en bekwaam trommelaar die met name in de ingetogen passages de zaak uiterst sfeervol begeleidde. Gitarist James Dare mocht zich op momenten als nooit tevoren uitleven op een stel liedjes dat tot dusver in een semi-klassieke omlijsting zat, gooide waar mogelijk hels scheurend alle registers open en wist zich op die momenten steevast in de rug gesteund door een stevig op zijn bas beukende dan wel vet pompende  Didz Hammond (The Cooper Temple Clause, Dirty Pretty Things). Aan de andere kant waren de momenten dat Anderson zichzelf begeleidend op akoestische gitaar of zelfs volledig a capella de aanwezigen volledig stil kreeg minstens zo indrukwekkend. "Alsof de kist van een dierbare zakt, houdt iedereen de tanden op elkaar. Links en rechts branden tranen." OOR sloeg in Utrecht de spijker op zijn kop.

Brett Anderson kan het anno 2010 met schijnbaar speels gemak op eigen kracht. Vocaal sterker dan ooit tevoren en tot ieders verbazing nog steeds in zijn element in het clubcircuit. Sympathiek, innemend, bezeten, spraakzaam, gepassioneerd en boven alles dankbaar. Natuurlijk ontbreekt de magie en de emotie van de band-die-ik-nu-niet-meer-zal-noemen en is niet alle songmateriaal van de gehoopte kwaliteit, maar een band die zich zo de kloten van het lijf speelt en een zanger die vocaal excelleert, zich tegelijkertijd net zo staat te amuseren als zijn fans in de zaal en weigert te teren op oude successen verdient louter respect.

En nu maar hopen dat ie met zijn huidige band zo snel mogelijk de studio in duikt om deze energie ook op plaat vast te leggen. Fuck de cello, viool en woodwinds… Brett rocks!

Youtube napret: Chinese WhispersLove Is Dead. Blog Party review hier.

6 thoughts on “Brett Anderson (Luxor, Keulen 25-1-10)

 1. Na twee goede logs over Brett vind ik het toch wel jammer dat ik niet kon gaan.
  Misschien in de toekomst weer.
  Wel gaaf dat James Dare nog in zijn band zit. Vond hem in Brussel destijds ook goed..lees leuk 😉

 2. Ma 22, di 23, wo 24, do 25, za 27, ma 29 of di 30 maart: op één van deze zeven data zal Suede in elk geval eenmalig optreden. Als je al een kaartje kunt bemachtigen, is de zaterdag de meest gunstige natuurlijk…

 3. op 6 februari speelt ie in Antwerpen!

  Was Sebastian erbij in Keulen? In Utrecht namelijk niet en ik dacht dat ie de hele tour niet zou meespelen, na Sheperd’s Bush?

  Verder is Brett schijnbaar al bezig met een volgend album, is de studio al ingeweest en het zou iets moeten gaan worden met alt. rock of iets dergelijks. Ben benieuwd!

 4. @Bojoura: Oooh, ik val in herhaling maar zie ook de reactie op mijn eigen blog, heb veel aan Brussel moeten terugdenken.

  @Indindo: * zoekt nog vervanging voor een baliedienst * 🙂

  @Wendy: Antwerpen zou inderdaad kunnen maar ja, Kasabian wacht ook nog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s