Sham 69 (Little Devil, Tilburg 7-12-2009)

Vreemd genoeg was het niet één van de klassieke Sham 69 krakers die door mijn hoofd zong na afloop van diens concert in Tilburg maar ‘United Forces’ van het onvolprezen S.O.D. "Skinheads and bangers and punks stand as one. Crossover to a final scene…" Dat was namelijk precies de scene die bezit had genomen van Little Devil, een toffe kroeg aan de Stationsstraat met een nog toffer zaaltje van huiskamerformaat daarachter, Grolsch en Guinness van het vat, een aquarium voor de rokende medemens en uitermate vriendelijk personeel. Sham-zanger Tim V keek de zaal in en zag dat het goed was.

Terwijl de band gedreven citeerde uit haar rijke discografie, ontstond er onder de ongeveer honderdvijftig aanwezigen een uitgelaten doch feestelijke sfeer maar da’s niet vreemd wanneer uit volle borst meegebrulde prijsnummers als ‘If The Kids Are United’, ‘Hurry Up Harry’, ‘Hersham Boys’ (alledrie ooit vette hits aan de andere kant van de Noordzee) en een pittige versie van Clash classic ‘White Riot’ de zaal in knallen.

V ouwehoerde er lustig op los en kon het niet laten een stukje ‘I’m Forever Blowing Bubbles’ aan te heffen. De band speelde strak en solide, zoals je dat mag verwachten van een stelletje bezeten punkveteranen. Gitarist Dave Parsons was in 1976 medeoprichter, Ian Whitewood zit er ook alweer bijna veertien jaar achter de drumkit en bassist Al Campbell kennen we nog van UK Subs, nog zo’n icoon van de First Wave Of British Punk. Tim V is pas twee jaar van de partij maar completeert het plaatje moeiteloos en gaf de band het stuk street credibility terug dat ze gaandeweg ergens was kwijtgeraakt. Kortom; het was hard, het was krachtig, het was puur en in your face. Pogo galore!

Op weg terug naar de auto klonk het weer door mijn hoofd: "No rednecks, no jocks, no macho bullshit attitudes. United forces can’t be stopped!" Het was een bijzondere avond.

5 thoughts on “Sham 69 (Little Devil, Tilburg 7-12-2009)

  1. Super optreden, goede sfeer, goede singalongs, kortom een supercoole avond! Het perfecte begin van de week! Heeft de button al een prominent plaatsje op je spijkerjasje gekregen? 😉

    Tilburg – Hoensbrooklyn in 1 uur en 5 min, ben er nog steeds verbaasd over.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s