Clan Of Xymox (De Nieuwe Nor, Heerlen 6-11-2009)

Daar stond ik dan in De Nieuwe Nor, tussen zo’n 250 oudere jongeren en enkele verdwaalde gothicmeiskes die vol verwachting uitzagen naar Clan Of Xymox. Zelf kwam ik in mijn geheugen gravend niet verder dan de old skool floorfiller ‘A Day’. Uit 1985 alweer. Uit de tijd dat ik met hele andere zaken bezig was, zoals het laten groeien van mijn haar, het kapotscheuren van mijn jeans, het zo luid mogelijk afspelen van Slayer en Metallica en het de neus ophalen voor alles dat naar New Wave riekte.

Inmiddels is de horizon dermate verbreed dat er op mijn platenkast geen peil meer is te trekken. Clan Of Xymox staat daar echter niet in. De ooit in Nijmegen opgerichte band speelde vrijdagavond in De Nieuwe Nor, ondergetekende won een vrijkaartje en besloot zich te laten verrassen. De avond kon toch al niet meer stuk wegens de aanwezigheid van mijn favoriete DJ en “als we het niets vinden duiken we toch lekker het café in.” Iets waar mijn partner in crime het volledig mee eens was.

Hoe anders zou het lopen. Na een nietszeggend voorprogramma en twee sets van DJ Kitty betraden de vier dames en heren van Clan Of Xymox het podium om ons na een lange set, inclusief een stuk of zeven toegiften, vol verbazing en overdonderd achter te laten. De Clan mocht ons dan nagenoeg onbekend zijn, The Cure, New Order en Sisters Of Mercy zijn dat zeker niet, en laten dat nu net de drie bands zijn die door Ronnie Morings en co leken te zijn omgesmeed tot een stevige dansbare en uiterst vet klinkende portie electro-gothic-industrial-dark-dance-wave om U tegen te zeggen. Inclusief het reeds genoemde ‘A Day’, het getuige de reacties net zo legendarische ‘Michelle’, een bloedstollende versie van David Bowie’s ‘Heroes’ en het nodige werk van het onlangs verschenen ‘In Love We Trust’ dat  moeiteloos in de set werd ingepast en door mij nooit zou zijn herkend als recent indien het niet als dusdanig was aangekondigd.

En zo resulteerde een in de schoot geworpen avondje zonder verwachtingen in één van de live-hoogtepunten van 2009, heeft Clan Of Xymox er sinds gisteravond minimaal twee liefhebbers bij en is mijn to buy lijst een paar cd’s langer. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

19 thoughts on “Clan Of Xymox (De Nieuwe Nor, Heerlen 6-11-2009)

 1. Voor het laatst gezien in ’86 (’85) in Donquichot in Sittard, en toen was het al overdonderend. Wat ik vrijdag meemaakte was helemaal een feest.

  In januari 2010 komt weer een oude bekende naar de nor: Trisomie 21. Ik verheug me er nu al op.

 2. @ Danniëlle: Ze zullen vast nog wel eens voorbijkomen “in de buurt”.

  @ Mo: Trisomi 21 is me getipt door Kitty dus dat zit wel goed. Wie weet laat ik me nog eens verrassen.

  @ Indindo: De Nieuwe Nor was vrijdag een soort mini-Sinner’s Day qua publiek. Ik viel me toch een slag uit de toon in mijn Kasabian shirt 🙂

 3. @ Indindo; na wat ik hier gelezen heb over de oorsprong van de naam Kasabian(Linda van the Manson Clan)….dan was je dresscode prima! Hoop wel dat het een zwart T-Shirt was….hahaha

  @ Mo; Trisomie 21 is echt een van de betere bands uit die tijd!!!! Moeilijk te omschrijven wel: sterke basslijnen in de richting Joy Division/New order, zwaar melancholische zang en soms net zo ‘vals’ klinkend als de zanger van New Order, maar dat heeft wel wat. Check ze eens op you tube! ‘The last song’ is super.

  Groetjes,
  Kitty

 4. @Kitty: Ik was degene in dat Kasabianshirt (true blue). Maakt niet uit, we worden wel vaker verwisseld. Indindo en ik lijken ook zo veel op elkaar 😛

 5. @marco: hahaha…ik word ook een dagje ouder…. Tijd voor een leesbril????

  Ik heb echt niet gezien wat op je T-Shirt stond en al helemaal niet welke kleur het had. Kortom: het viel niet op, dus je viel ook niet uit de toon.

  Wat een humor weer!!!!

  Tot de volgende bejaardensoos in de Nieuwe Nor!

 6. @Danniëlle; wat dacht je van T-Shirts met de voornaam erop gedrukt; is wel erg 70ties…. COOL!!!!

  Volgende keer wel ook komen hè????

 7. @Kitty, ik ken Trisomie al sinds de jaren ’80. Hun LP’s en later cd’s heb ik grijsgedraaid (met name Chapter IV) en zeker wanneer je in Inpoet The Last Song en Is anybody home draaide, stond deze meneer op de dansvloer (en op muziek van Nitzer Ebb, Front 242, Invincible Limit, à Grumh, Skinny Puppy etc.) .
  Ik kwam in Inpoet vaak met Jack (uit Schinnen). Kijk maar eens op de hyve-site van Inpoet. Misschien gaat er ergens in de verte een lichtje branden, hoewel het lang geleden is en ik er ook alweer een jaartje ouder uitzie.
  Wie weet, komen we net zoals dit jaar weer naar de reünie van de bejaardensoos (tenminste, als er volgend jaar weer eentje wordt georganiseerd).

 8. @Mo; en niet te vergeten ‘Waiting for’! Maurice regelt de Hyves; ik de muziekjes. Weet dus nog niet wie Mo is en heb het licht nog niet gezien. Jack ken ik, ben wel eens achter op zijn brommertje naar Schinnen geweest.
  Misschien worden anderen nu wel nieuwsgierig naar Trisomie 21….die hun muziek nog niet kennen.
  Het was toch ook een bejaardensoos in positieve zin(incl. Clan of Xymox), vind je niet? Persoonlijk vind ik het zelfs nu nog leuker dan toen. De derde Reünie komt weer in maart of april 2010; dat is zeker!

 9. @Hugo Jean:
  Hahaha ‘meisje’!!!! Wat een giller!!!!Ben blij dat je het ook een leuke avond vond.

  @Marco: heb geen facebook…. stuur me maar per mail(als dat kan), ben wel benieuwd of ik geplakt heb….

 10. @Hugo Jean: Blij dat ik op de foto geplakt heb…. Misschien heb je ook ontdekt dat Inpoet tussen 1982-1992 bestond; dan snap je ook waarom ik zo lachen moest over ‘meisje’.
  Er staat vanalles op http://inpoet92.hyves.nl/
  Inderdaad…die goeie ouwe tijd en vooral ook veel te gekke muziek uit België!

 11. @ iedereen die op 15 januari naar Trisomie 21 wilde in de Nieuwe Nor.

  Het optreden is verplaatst naar vrijdag 9 april 2010. Gereserveerde/gekochte kaarten blijven geldig.

 12. Kraftwerk onder de noemer Deutsche Welle in te delen vind ik nog erger….

  En zo revolutionair waren de wavers in de jaren 8o ook niet; het ging hoofdzakelijk om uiterlijk, al zeg ik het zelf….

  No Future(70ties)…eigenlijk waren The Sex Pistols ook maar een soort van bij elkaar gezocht Boybandje…. maar dan anders….en het draaide hoofdzakelijk om geld…. De meeste echte punks hebben de 21e eeuw niet gehaald of maar net en vraag niet hoe…

  Tja…en alle bandjes begonnen klein; U2 in Donkiesjot Sittard zal ik nooit vergeten en kijk wat daarvan terecht gekomen is. Hetzelfde met The Cure die ik in Eygelshoven(?) in de sporthal gezien heb….en ga zo maar door…maar wat maakt het uit????

  Dat is toch een ontwikkeling die je in alle muziekstijlen tegenkomt. Dan kun je wel boos worden op alles.

  Het zijn trouwens The Revolting COCKS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s