Ouwe taaie hippie hippie jee!

Het was een wazige medestudent die me een jaar of twintig geleden vroeg of ik Gong kende. Dat was dus niet het geval, terwijl het echt iets voor mij zou moeten zijn want: spacerock, freaky, jazzy en muzikaal hoogstaand… "En ze zingen over vliegende theepotten en zo." Probeer dan maar eens niet richting platenzaak te rennen.

Maar mijn studiegenoot had gelijk. Sinds die tijd staat Gong’s ‘Flying Teapot’ namelijk hoog op mijn favorietenlijst en inmiddels weet ik dat in bovenstaand rijtje kwalificaties tussen freaky en jazzy ook horny en groovy had moeten staan. Maar wie had er anders verwacht van een stelletje, in een anarchistische commune levende, hippies onder aanvoering van Soft Machine oprichter Daevid Allen.

Gong kende door de jaren heen  zoveel bezettingswijzigingen en parallelle incarnaties (Para Gong, Pierre Moerlen’s Gong, Planet Gong, Mother Gong, New York Gong, Gong Maison, om er maar eens een paar te noemen) dat zelfs de grootste fan onderweg het spoor moet zijn kwijtgeraakt. Edoch, de band bestaat nog steeds, heeft een vers album uit, stond onlangs op Glastonbury en Dour, doet dit najaar een tour door Europa en staat in dat kader op 13 november a.s. in De Melkweg. En ik ga ze daar na twintig jaar vliegende theepotten eindelijk in het echt zien. Inclusief de inmiddels 71 jarige Allen, de 66 jarige Gilli Smyth en, speciaal voor de gelegenheid, oudgedienden als Steve Hillage, Miquette Giraudy en Mike Howlett. En uiteraard een zaal vol grijze Pot Head Pixies.

U raad het al, ik heb er zin an!

3 thoughts on “Ouwe taaie hippie hippie jee!

  1. Ik heb er eigenlijk ook wel zin an, hetgeen je gezien mijn leeftijd en passie voor Soft Machine niet zal verbazen! Ik dacht trouwens even dat de grijze heer Holger Csukay van CAN was, Allen lijkt op hem en de muziek heeft sterke overeenkomsten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s