The Von Bondies / Hot Panda (Gebäude 9, Keulen 29-4-2009)

Het was weer ouderwets genieten gisteravond in het oude vertrouwde Gebäude 9. Het voormalige fabriekspand in één van de meest troosteloze buurten van de metropool Keulen, oogt nog steeds alsof het elk moment in elkaar kan storten. Het interieur lijkt onveranderd sinds de laatste arbeider er de poort achter zich dichttrok en menige muur lijkt  (van enkele ramen weet ik het zeker) bij elkaar te worden gehouden door overjarige en actuele concertposters. Kortom; de ideale avond voor een avondje garagerock met The Von Bondies.

De gitarist van voorprogramma Hot Panda loopt voorafgaand aan zijn optreden vol verwondering rond en schiet de memory-card van zijn camera vol op het van vloer tot plafond van graffiti voorziene herentoilet. De drumster van de band verkoopt een verdieping lager cd’s en vinyl.Opper-Von Bondie Jason Stollsteimer verzorgt zijn eigen merchandise, keuvelt met zichtbaar genoegen met de reeds aanwezige fans en is in de tot café gebombardeerde ruimte en passant verantwoordelijk voor de muziek. Nancy Sinatra, Interpol, The Jacksons… DJ Jason blijkt van alle markten thuis. Bier is er enkel verkrijgbaar in flessen, er draait een antieke cultfilm zonder geluid op een nog antiekere TV en plaatsnemen op het gammele meubilair geschiedt op eigen risico. Als je zin hebt in een avondje vuige rock in haar meest natuurlijke biotoop is een bezoekje aan Gebäude 9 een absolute aanrader, temeer daar zalen van dit kaliber in ons eigen land al jaren geleden jammerlijk zijn verdwenen.

Maar goed. Muziek. Hot Panda komt uit Canada en doet aan, euh… "Brit pop, gypsy swing, opera solos, Robert Pollard style lo-fi jangles, glammy Roxy Music keyboards, and  melodies that will be impossible to dislodge from your temporal cortex, find their home… sometimes all in the same song!" Soms wat van de hak op de tak maar net zo vaak uiterst aanstekelijk en zelfs dansbaar. Niet altijd even sterk maar wel uitermate sympathiek, goedgeluimd en met een enthousiasme dat ervoor zorgt dat je de band wel een klein beetje in je hart móet sluiten. Na afloop deelt de trommelende cd-verkoopster nog even mee dat de band geen slaapplaats heeft en vraagt of iemand nog een stuk vloer over heeft voor het viertal. De reactie uit de zaal valt helaas wat tegen. Op twee überenthousiaste jongelingen op de eerste rij na, die niet ophouden met schreeuwen. "This must be what Bono feels like everyday," grapt zanger Chris Connelly die tijdens deze tour de tijd van zijn leven lijkt te beleven.

De ontvangst van The Von Bondies is daarna gelukkig van een ander kaliber. Het publiek heeft er van meet af aan zin in en de band schiet meteen met scherp. En dan maakt het niet uit dat de blonde gitariste van de vorige tour inmiddels is vervangen door een soortgenote en dat er diverse technische problemen zijn die voor steeds langere pauzes tussen de nummers zorgen. Versterkers worden vervangen en meters duct tape worden afgerold, maar Jason, Don en de dames laten zich niet uit het veld slaan. Sterker nog: "We’re having a great time over here." En dat is te merken. The Von Bondies staan ook anno 2009 nog steeds voor een vette mix van garage, indierock en blues, al klinkt het nieuwe materiaal een stuk poppyer dan gewend. Iets wat de band niet misstaat en de afwisseling ten goede komt. Het werk van het onlangs verschenen ‘Love, Hate And Then There’s You’ past prima tussen het materiaal van haar twee voorgangers en met ‘This Is Our Perfect Time’, ‘Pale Bride’ en ’21st Birthday’ heeft de band er zowaar weer drie puike live-klassiekers bij. Komende zaterdag staan de Bondies op Polsslag. Meer van hetzelfde maar dan zonder technische malheur. Ik heb er zin an!

Meer Von Bondies @ Cologne vind je bij Blog Party. De foto’s staan hier.

2 thoughts on “The Von Bondies / Hot Panda (Gebäude 9, Keulen 29-4-2009)

  1. Een band op tournee zonder logeeradres, het heeft wel iets avontuurlijks (en armzaligs…) Jammer dat Knodde / Beim Joe ter ziele is, die had misschien nog wel een kamertje voor de jongelui kunnen regelen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s