Holy Fuck / It Hugs Back (Doornroosje, Nijmegen 20-4-2009)

Ze komen uit Canada en doen aan zwaar zwevende en dito beukende electro waarbij ze weigeren gebruik te maken van de voor het genre gebruikelijke technieken. En dus zien we bij Holy Fuck in Doornroosje geen hippe MacBooks maar vier zich in het zweet werkende en improviserende muzikanten, horen we geen voorgeprogrammeerde loops en beats maar een hypnotiserende en soms opzwepende combinatie van drums, bas en een kleine vrachtwagen vol keyboards en analoge effectapparatuur. Het resultaat is zoals verwacht en wijkt weinig af van de optredens die de band in 2008 (o.a. op Polsslag) gaf. Het meest recente album is nog steeds ‘LP’ en het publiek reageert nog altijd het felst op de prijsnummers ‘Lovely Allen’ en ‘The Pulse’.
Zolang de klok op onversneden dance staat is het dan ook feest in de zaal maar zodra Holy Fuck kiest voor ingetogen passages, het experiment of een ongegeneerd stukje spacerock, schakelt de deels met huppelkippetjes en brallende lullo’s (werden er gratis tickets verspreid in corpsballenland, kennen ze allemaal iemand van de organisatie of was het de bandnaam die hen naar Doornroosje lokte?) gevulde zaal over op luidkeels ouwehoeren, schreeuwen, kakelen, zottigheden en alle andere symptomen van de Hollandse Ziekte. Ineens weet ik weer waarom ik het liefst de grens oversteek voor mijn portie live-muziek.

Gelukkig voor voorprogramma It Hugs Back bevindt het grootste deel van de ongeveer 250 aanwezigen zich tijdens haar set nog in de aangrenzende bar of rochelruimte want de The Thrills meets Velvet Underground-benadering zou geen schijn van kans hebben gehad voor een publiek als dit. Terwijl het optreden toch heel aardig te genieten is, met name tijdens de wat meer uitgesponnen en voorzichtig naar psychedelica riekende passages. Soms wat saai maar gezien de jeugdige leeftijd (de Engelse jochies spelen voor het eerst op vreemde bodem) hoe dan ook veelbelovend.

Anyway, ondanks mijn gezeur over het publiek was het een geslaagde avond. Lekkere muziek, heerlijke ouderwetse zaal. Napret hier. Nijmegen door de ogen van It Hugs Back hier.

2 thoughts on “Holy Fuck / It Hugs Back (Doornroosje, Nijmegen 20-4-2009)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s