Pinkpop

Pang! En toen spatte de Pinkpop-luchtballon met een luide klap uit elkaar in Paradiso.
Terwijl aanvankelijk de ene na de ander grote en soms ook nog interessante naam uitlekte (Bruce Springsteen, The Killers, Franz Ferdinand, Depeche Mode, Placebo, The Kooks, Madness en recentelijk Snow Patrol, u kent ze wel) en het geruchtencircuit werd gevoed door spannende uitspraken van de Pinkpopkabouter zelf om de hype gaande te houden, bleef het de laatste weken angstvallig stil rondom het Landgraafse festival. De aanvankelijke euforie sloeg om in een snel groeiende gedachte dat al het lekkers reeds op tafel lag om de buzz te voeden en dat de rest van het affiche nog slechts zou worden opgevuld met niemendalletjes, vullertjes en wat er links en rechts nog al dan niet via koppelverkoop op het podium moet worden gekwakt.
En helaas, zo bleek vanmiddag in Paradiso, hadden de doemdenkers gelijk. Brave pop en ‘punk’ voor brave jongens en meisjes, wat vluchtige 3FM favorieten en meer van zulk soort daar-val-je-geen-buil-aan meuk, aangevoerd door de heren van Keane en (godbetert) Cris Cornell, ooit groots met Soundgarden en tegenwoordig vroegrijp voor Sky Radio.
Gelukkig schijnen er nog een stuk of acht bands bij te komen (waaronder een "stevige dans-act") die als peper in de Pinkpopreet kunnen fungeren maar van een festivalbaas die over een "grote stadionact" en "toefje op de feesttaart" spreekt als hij de door Giel Beelen persoonlijk over het paard getilde kapsoneskraai Anouk bedoelt, verwacht ik eerlijk gezegd niet al te veel.
En dus wordt het weer gewoon een rustig Pinksterweekend met veel tijd voor barbezoekjes en sociale contacten. Zo is het al jaren en zo zal het waarschijnlijk altijd blijven. En voor de muziek gaan we straks weer gewoon naar Pukkelpop.

Het voorlopige Head Music spoorboekje: The Killers, Bruce Springsteen (zaterdag). Kyteman’s HipHop Orkest, White Lies, Madness, Placebo, Depeche Mode (zondag). De Jeugd Van Tegenwoordig, The Kooks, Franz Ferdinand (maandag). En uiteraard die stevige dance-act…

10 thoughts on “Pinkpop

 1. Ondanks dat ik geen geld ervoor heb dit jaar, was ik toch weer graag gegaan met dit programma. Wat vind je van Pendulum? Was erg goed op Lowlands.

 2. Helemaal met je analyse eens Marco! Veel kinderpunk en slappe 3fm-pop als opvullers. En dat terwijl de buzz inderdaad gigantisch was, maar daar is dit medium natuurlijk 100% schuldig voor. Er hoeft maar iemand op een blog de naam David Bowie te droppen en hop, daar staat ie al bijna op de maandag geprogrammeerd. Al met al ben ik desondanks zeer tevreden, maar dat komt met name door de twee wereldacts op zaterdag en zondag. En mag ik daar nog aan toevoegen dat het SCHANDALIG is dat Franz Ferdinand nog vóór de over het paard getilde kapsoneskraai staat geprogrammeerd.
  Toch, op de maandag na ga ik me prima amuseren in Landgraaf.

 3. Lekker toch, zo’n programma, dat scheelt weer keuzes maken en bands half of helemaal missen. De zondag is de beste van de drie, dat lijkt me duidelijk. Maandag is qua programmering behoorlijk boring. Van de resterende 8 zijn er al 2 bekend: De Toppers (grote stadionact)en Infadels (stevige dansact, altijd in voor een festival).
  @Sybilla: Elbow inderdaad, ga ik ook (weer) kijken!

 4. Er ontbreekt natuurlijk één grote naam op maandag, als je de realistische namen bekijkt had er één van de volgende 5 bands als afsluiter op maandag moeten staan: Kings of Leon, The Prodigy, Oasis, Coldplay en Faith No More.

  Bovendien idd een te hoog TOP40/3FM/Radio2-gehalte met name op zondag en maandag, als je daar een deel voor had ingeruild voor een dansact zoals Moby of Basement Jaxx en betere bands zoals Bloc Party, Disturbed en/of Nick Cave and The Bad Seeds was het een redelijk goed programma geweest.

  Overigens (Danniëlle) schijnt men met Bloc Party nog te onderhandelen volgens Jan, dus dat is waarschijnlijk één van de 8 nog te aankondigen bands.

  Mijn spoorboekje:
  Maandag:
  The Killers, misschien gauw Elbow, The Boss
  Zondag:
  White Lies, Volbeat(hopelijk spelen die niet tegelijkertijd), Placebo, Depeche Mode
  Maandag:
  Shinedown, The Script, Katy Perry, Franz Ferdinand, Snow Patrol (als het allemaal qua tijdsplanning kan).

  Ook ik had gedacht dat Pinkpop dit jaar Werchter echt bij de strot zou grijpen, maar Werchter wint toch weer glansrijk, ondanks Bruce Springsteen en weer Metallica op Werchter.

  Ach, gezellig wordt het toch en de Werchter-tickets zijn ook al besjeld, maar teleurstellend is het toch, maar goed tussen PP en Werchter in dan nog even AC/DC en erna The Eagles, dan kom ik ook weer aan mijn portie grote namen en kickende gitaren.

 5. @Sybilla: Elbow… Ik heb het wel eens geprobeerd in een festivaltent maar stond elke keer weer binnen 10 minuten buiten. Ik denk dus dat ik deze keer pas.

 6. @Bube: Na het Palladium concert en Pukkelpop vorig jaar moet ik nog steeds toegeven dat het waarschijnlijk niet meer goed komt tussen Bloc Party en mij. Ik had ze graag nog in een iets intiemere setting willen zien zoals Maxïmo Park bijvoorbeeld maar vooralsnog is BP geen band waarvoor ik de aanschaf van een ticket overweeg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s