Oasis (Philipshalle, Düsseldorf 04/02/2009)

Alhoewel ik niet gecharmeerd ben van concerten in sport- en veehallen dan wel andere grote galmbakken stond het kippenvel gisteravond tijdens het intro ‘Fucking In The Bushes’ stevig op mijn armen. De uit duizenden herkenbare sound, het uitzinnige publiek en de opkomst van de über-coole Liam Gallagher, meer is er niet nodig als liefhebber van de band die de Britpop in de jaren negentig naar de mainstream én Downing Street bracht.
Vanaf dat moment ontpopte Oasis zich in de daaropvolgende 105 minuten andermaal als een goed geoliede jukebox vol tijdloze hits. Volgens het bekende recept, want voor verrasingen ben je bij de Gallaghers aan het verkeerde adres, maar dat mocht de pret niet drukken. Met een uitstekende nieuwe drummer, Chris Sharrock (die we nog kennen van The La’s, The Icicle Works, World Party en Robbie Williams), en de inmiddels vertrouwde toetsenist Jay Darlington (Noel: "Did you see Lord Of The Rings… Well there he is") in de rug, het wat saaiige duo Bell en Gem (die geregeld wonderschoon de leadpartijen mocht invullen) op links, de stoïcijns en altijd geconcentreerde Noel op rechts en de jongste Gallagher centraal om alle cheers  en applaus over zich heen te laten komen met een blik die geen moment poogde te verhullen dat mijnheer Liam zichzelf the focking greatest vindt. En eerlijk is eerlijk, tijdens een avondje Oasis komt ie er altijd weer mee weg omdat hij simpelweg gelijk lijkt te hebben. Tijdens ‘Rock ‘n’ Roll Star’ kwam hij piepend en krakend op gang maar naarmate de set vorderde kwamen de klanken steeds zuiverder, krachtiger en overtuigender uit zijn keel met een trotse en stralende vertolking van zijn eigen ‘I’m Outta Time’ als triomfantelijk en bijna aandoenlijk hoogtepunt. De stem van broerlief mag dan minder krachtig zijn, hij is wel loepzuiver en sterk genoeg om grootse stadionkrakers als ‘The Masterplan’ en ‘Don’t Look Back In Anger’ moeiteloos te dragen.
Oasis dendert de laatste jaren over de internationale podia als een soepel draaiende machine en blijkt er met het verschijnen van haar meest recente album enkel sterker op geworden omdat het materiaal van die plaat zich moeiteloos kan meten met het beste uit de back-catalogus. Tel daarbij op dat Liam goedgeluimd was en de setlist geen zwakke momenten telde (alhoewel, ‘Songbird’…) en de liefhebber weet dat Oasis weer garant stond voor een avondje Britse rock van de buitencategorie. Compleet met veel (Engelse) vlagvertoon, beer showers en tits for the lads. Supersonic!

Setlist: Fucking In The Bushes, Rock’n’Roll Star, Lyla, The Shock Of The Lightning, Cigarettes & Alcohol, The Meaning Of Soul, To Be Where There’s Life, Waiting For The Rapture, The Masterplan, Songbird, Slide Away, Morning Glory, Ain’t Got Nothin’, The Importance Of Being Idle, I’m Outta Time, Wonderwall, Supersonic, Don’t Look Back In Anger, Falling Down, Champagne Supernova,  I Am The Walrus.

5 thoughts on “Oasis (Philipshalle, Düsseldorf 04/02/2009)

  1. Dat vraag ik me nou altijd af als ik zo’n setlist in een logje zie verschijnen: heb je zitten meeschrijven of heb je even gegoogled ofzo? Ben benieuwd, ik kan nooit onthouden welke nummers allemaal gespeeld zijn!

  2. @She: Waar zouden we zijn zonder Google 🙂
    @Danniëlle: Jay is de bom! Dat was hij al bij Kula Shaker en dat is ie nu ook bij de Gallaghers. Maar ik weet niet of ik hem zou durven aanspreken als ie zo kijkt als op deze foto.

  3. Bekende en herkenbare geluiden!! Ook de HMH is niet mijn favoriete locatie, maar bands als Oasis zie je nou eenmaal niet meer in de Doornroosjes van deze wereld. Als ik het even zo snel bekijk dan is de setlist trouwens bijna of zelfs helemaal identiek aan die van Amsterdam. Zo raakt de machine natuurlijk ook wel geolied 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s