Bijlmer Rock City

Eindelijk krijgt Amsterdam haar zo gewenste concerthal. Een eigen Ahoy, waarin de Nederlandse "muziekliefhebber" straks met zestienduizend collega 3FM-luisteraars door de muziek kan kletsen en met bier mag gooien. De hal zal een "intieme sfeer" krijgen en luistert dan ook naar de sfeervolle naam Ziggo Dome. De Bijlmer Beeldbuis zal verrijzen op een steenworp afstand van zowel de Bijlmer Bierhal als de Bijlmer Galmbak en voor de programmering is een contract gesloten met Mojo Concerts Live Nation, dat eerder al pleitte voor een middelgrote 013-achtige zaal in dezelfde buurt.
Nog even en er is buiten Amsterdam Zuidoost dus geen band van formaat meer te zien en als het bijbehorende hotel zijn deuren heeft geopend kunnen eindelijk ook de luidruchtige provincialen uit het centrum worden geweerd. Nadat jaren geleden het Nederlandse voetbal al naar de bedrijventerreinen werd verbannen, volgt nu de popmuziek. Op veilige afstand, voorzien van "hoogwaardige horeca" voor ongetwijfeld hoogwaardige prijzen, uiteraard geheel geluidsdicht én met de mogelijkheid tot bedrijfscongres.
Ajax speelt tegenwoordig in een (citaat Youp van het Hek) "multifunctioneel theater waarin ook gevoetbald zou kunnen worden" en de Lenny Kravitzen van deze wereld spelen straks in een grote zwarte doos waarin je (citaat directeur Dammam) "met een mobiel zwembad zo het WK zwemmen kan organiseren.” Het zal me niet verbazen als binnen tien jaar ook de bezoekers van Paradiso en de Melkweg richting Mojo City worden gedirigeerd voor een avondje in de Hema Heaven waarna de Amsterdamse binnenstad zonder hoerenbuurt, coffeeshops, kroegen en rock & roll definitief de status van openluchtmuseum kan aanvragen; Pickwick Paradise, geopend van negen tot vijf. Head Music prijst zich wederom gelukkig dat zijn HQ precies tussen Keulen en Brussel is gehuisvest. Via.

3 thoughts on “Bijlmer Rock City

 1. Niet een heel sterk betoog:

  – De grote bands speelden altijd al in zalen buiten de stadscentra. De Beatles moesten in ’64 in Nederland al hun heil zoeken in een veilinghal gezien de logistiek. Lenny Kravitz treedt al jaren niet meer op in binnensteden.

  – Het vorige Ajaxstadion stond ook al tegen de ringweg aan.

  – De verbanning van muziek uit de binnenstad is niet alleen een kwestie van overheden die dat graag willen. Amsterdam wordt helaas bewoond door veel mensen die graag in het centrum willen wonen, maar dan wel als het even kan met de rust en ruimte van het platteland.

  РTenslotte is Amsterdam eenvoudigweg d̩ stad van Nederland; als een artiest 1 optreden geeft in Nederland, is dat in Amsterdam, dus wordt het Amsterdam Zuid-Oost.

  Verder sluit ik me volledig aan bij jouw mening dat concerten volgen in de Bijlmer – net als het voetballen aldaar – een soort consumeer-extravaganza wordt met bier voor 3,50. Ik ben stiekem bang dat veel mensen dat wel prima vinden: cultuur is wel leuk, maar je moet er wel met de auto kunnen komen. Daarom mijd ik de HMH – en waarschijnlijk de nieuwe poptempel ook.

 2. Goed stuk, ik deel je gevoel al heeft Schmitzl natuurlijk een aantal feiten te pakken waar je niet omheen kunt. Enne, Brussel (of antwerpen) en Keulen (of Düsseldorf): de stadions en sport/muziekhallen van die steden liggen toch net zo goed buiten de centra? Ik zie daarin geen enkel verschil met de situatie in Nederland.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s