The Last Shadow Puppets (Koninklijk Circus, Brussel 19-10-2008)

Op amper 500 meter van het huiskamerzaaltje waar Alex Turner drie jaar geleden op schuchtere wijze de Arctic Monkeys hype nog niet helemaal wist in te lossen, staat diezelfde snotaap nu zelfverzekerd en strak in het pak samen met de al even talentvolle Miles Kane in een stijf uitverkocht Cirque Royale theater als Last Shadow Puppet. In de rug gesteund door drummer (en officieuze) derde Puppet James Ford, toetsenist John Ashton, bassist Stephen Fretwell, twaalf strijkers, drie blazers en een paukenist.

Kane en Turner ogen cool, excelleren op vocaal gebied en weten vakkundig een gitaar te behandelen en het theaterpubliek tot op de laatste rijen te boeien. Als je niet beter zou weten zou je denken dat het duo al jarenlang niets anders doet, zo overtuigend wordt één en ander neergezet. Het materiaal van het eigen album ‘The Age Of The Understatement’ is natuurlijk al indrukwekkend maar wat The Last Shadow Puppets klaarspeelt met bijvoorbeeld Leonard Cohen’s ‘Memories’, David Bowie’s ‘In The Heat Of The Morning’ en vooral het Beatles-nummer ‘I Wan’t You (She’s So Heavy)’, doet de verbazing enkel stijgen. “Dat hadden de Beatles niet beter gekund,” verzucht mijn achterbuurman en dat was precies wat ik dacht tijdens dit, wat mij betreft, ultieme kippenvelmoment van 2008.

De absolute klasse van Turner en Kane wordt nog eens extra onderstreept wanneer men ook als duo onder begeleiding van één eenvoudige gitaar net zo stevig overeind blijft. Op de momenten dat er ruimte is voor wat psychedelische jams bewijst The Last Shadow Puppets ook zonder orchestratie een band van topformaat te zijn. Enkel de onderlinge grappen en grollen verraden de ware leeftijd van de schattige schaduwpoppetjes, hetgeen het gebodene nóg bijzonderder maakt. De meest kritische opmerking die ik vanavond kan maken is dat succesnummer ‘The Age Of The Understatement’ zo vroeg in de set valt, maar ook die keuze pakt niet verkeerd uit omdat het enthousiaste publiek in deze ongewone setting nu meteen bij de les is.

In tegenstelling tot de poolaapjes drie jaar geleden, lost The Last Shadow Puppets wél alle hooggespannen verwachtingen in, sterker nog, ze weet ze fors te overtreffen. Groots!

De foto is van Christoph. Meer Puppets in Brussel vind je t.z.t. bij Blog Party en Indindo.

10 thoughts on “The Last Shadow Puppets (Koninklijk Circus, Brussel 19-10-2008)

  1. Prachtige concertbespreking en niets van gelogen ! Ik vond het zelf ook pakkend hoe die twee jonge gasten af en toe onderling aan ‘t grappen waren op het podium.
    Fantastisch concert in een bijpassende zaal !

  2. Ja, inderdaad Ipso Facto. Wat moesten we daar nou van vinden? Ik houd Indindo’s blog in de gaten! Lijkt me perfecte zaal waar jullie ze hebben gezien. En de Belgen waren vast een stuk stiller dan de Nederlanders tijdens die paar rustige nummers.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s