Dig Out Your Soul

"For some reason Blur have never managed to make the slightest impression on the Dutch. They didn’t like baggy, weren’t interested in Britpop […] and going there to promote the new record had been merely a polite formality. The articulated lorries full of super troupers, mega woofers and special effects would drive right through the Netherlands on a European tour. Most of the convoy would go straight to Denmark to wait at the stadium for us while we performed in the back room of a bar in Amsterdam."

Het waren bovenstaande woorden uit de autobiografie van Blur-bassist Alex James die me te binnen schoten bij de voorspelbare zure reacties op het nieuwe album van Oasis in ons kille kikkerlandje. Als we het Nederlandse journaille moeten geloven is de band enkel nog populair in haar thuisland en hebben de Gallaghers na hun tweede album geen noemenswaardig stukje muziek meer op plaat gezet. Oftewel; in het land der doven is 3FM koning. Reden voor Oasis om ons terecht te negeren tijdens haar grootste tour ooit. Gelukkig bevindt de Head Music HQ zich vlak bij de grens.

Anyway, terwijl onze DJ’s en OOR-recensenten het te druk hebben met het bewieroken van Bløf, Anouk en Kane en Engelse waar enkel omarmen als het verpakt is in aalgladde brokken à la Coldplay of er met koeieletters "hype" op staat geschreven, bevat het kakelverse ‘Dig Out Your Soul’ een stevige handvol puike songs en heeft Oasis op alle fronten de zaak keurig op de rails. Voorganger ‘Don’t Believe The Truth’ was al een verrassend sterk comeback-album waarop voorzichtig nieuwe wegen werden betreden en werd gevolgd door een overdonderende reeks optredens die de oude glorie in alle heftigheid deed herleven, het nieuwe album is zowaar nog een tikkeltje beter.
Oasis grijpt nóg minder terug op de succesformule uit haar gloriejaren en klinkt als een hechte band. Natuurlijk komen The Beatles nog geregeld voorbij maar bands als The Doors en The Pretty Things lijken net zozeer aanwezig en de groove is belangrijker dan ooit.
Sixties psychedelica, catchy riffs en een handvol prachtnummers die tot het beste van de band gerekend kunnen worden. ‘Bag It Up’, ‘Waiting For The Rapture’, ‘The Shock Of Lighting’, ‘I’m Outta Time’ en het betoverende ‘Falling Down’ bijvoorbeeld.
Het tweede gedeelte van het album zakt helaas iets in, hetgeen deels te danken is aan de compositorische bijdragen van bassist Andy Bell en gitarist Gem maar als dát het offer is dat Noel Gallagher moet brengen om de band op deze koers te houden zal het me allemaal worst wezen.
Oasis levert met ‘Dig Out Your Soul’ haar beste album af sinds ‘(What’s The Story) Morning Glory?’. Niet baanbrekend, vernieuwend of urgent maar een gepassioneerd stukje vakmanschap. En, zo weten we allemaal sedert de Grolsch-commercials, vakmanschap is meesterschap!

17 thoughts on “Dig Out Your Soul

 1. Haha, mooie quote van Alex James. De nieuwe Oasis is erg degelijk. Niet meer, maar zeker ook niet minder.

  En ze doen het (bijna) overal nog erg goed. Volgens mij stonden ze laatst zelfs nog in Madison Square Garden.

 2. Eerlijk gezegd ben ik ook helemaal niet ongelukkig met deze plaat. Leuk dat ze weer terug zijn. En met een paar nummers die me echt wel weten te bekoren. Gelukkig in NL 3FM niet eenieders koning.

 3. @Schrik: Op 1 in Engeland, Japan en Italië. Op 5 in de VS (en 2 in de download charts aldaar) en een top 10 notering in 9 andere landen. Niet slecht voor een band die met één been in de vergetelheid zou staan 🙂

  @Else: Ik hoop het voor je. HMH wellicht en anders is Antwerpen of Brussel ook niet zo gek ver weg.

  @Neilz: En gelukkig wonen sommigen van ons binnen het bereik van StuBru.

  @Danniëlle: Gezellig!

 4. Ik heb nu zo de neiging om kaarten voor the UK (hoe mooi zo dat zijn)/Frankrijk/Duitsland te proberen bemachtigen.. Aaah die Oasis kriebel is weer helemaal opgekomen, heerlijk!

 5. Ik las vorige week ook weer ergens een flauwe recensie, word er een beetje moe van. En hopelijk komen ze ook in Nederland, want ze staan zo’n beetje op nr 1 van de bands die ik nog een keertje live wil zien.

 6. nog beter dan de vorige, dat belooft dan wat want DBTT vind ik ijzersterk. Uberhaupt vind ik dat Oasis nog geen slecht album heeft afgeleverd. Ben dus benieuwd! (al moet ik zeggen dat ik de single alvast wat minder vind).
  Toch, jij vindt het terecht dat ze NL niet aandoen. Ben ik niet met je eens: de fans kunnen er ook niets aan doen dat we met een nederpop minded journaille te maken hebben. Desnoods spelen ze in een ietwat kleinere zaal dan in het buitenland, ze moeten de nederlandse fan niet in de kou laten staan. (zie ook Depeche Mode).

 7. Dig Out Your Creditcard, zo luidde het devies gisteren ;-). Gelukkig heeft het zich geloond! Ik vind die nummers van Gem en Andy Bell wel goed trouwens. Liam’s Lennon tribute had van mij niet gehoeven, ligt er wel erg dik bovenop.

 8. De eerste in de HMH was meteen uitverkocht, nummer 2 gaat alsnog in de verkoop. Het valt dus toch wel mee met die belangstelling in Nederland. Ik twijfel nog. Heb ze in een intieme zaal gezien na DBTT en heb daar geweldige herinneringen aan. En Oasis kan er live ook met de pet naar gooien, dus..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s