Loudnessica

Verschijnt er eindelijk weer eens een album van Metallica dat voor het eerst sinds 1988 weer het predicaat Metal verdient, is het nóg niet goed. Volgens de audiofielen onder de headbangers is er namelijk iets misgegaan achter de mengtafel. Iets met loudness of zo. Welnu, dat komt dan goed uit want ‘And Justice For All’ was twintig jaar geleden ook een productionele ramp en ‘Death Magnetic’ wordt in Metallica-kringen niet zelden als de opvolger van deze schijf gezien. Maar goed, de überklagers kunnen hun ongenoegen uiten middels een heuse petitie. Head Music laat ‘Death Magnetic’ echter na één draaibeurt op de Luisterpaal voor wat ie is en houdt het gewoon bij ‘Kill Em All’, ‘Ride The Lightning’ en ‘Master Of Puppets’, want hoe goed Metallica’s bedoelingen ook zijn en hoezeer ‘Death Magnetic’ een forse stap in de goede richting is, hij legt het toch op alle fronten af tegen genoemd supertrio en daar kan geen producer of geluidstechnicus ook maar iets aan veranderen.

7 thoughts on “Loudnessica

 1. Persoonlijk vind ik “Death magnetic” echt behoorlijk goed, zeker na het vreselijke ‘St. Anger’, maar ik ben ook niet zo helemaal into het oudere Metallica-werk, waar ik slechts de meer bekende nummers van ken.

 2. Metallica doet al jaren niets anders dan een best-of show spelen. De band is tegenwoordig dan ook meer een Retro-band, waarbij het het leukst is als ze de oude bekende hits spelen.
  Net als bij optredens van bands als The Police, Duran Duran, the Moody Blues en Doe Maar zitten de fans niet te wachten op nieuw materiaal, maar willen ze nog één keer flink uit hun dak gaan met de muziek van eens zo grote Metalband der Metalbands.
  Helaas is het ze alleen erg naar de kop gestegen en is het nu vooral een groepje verwende en een concert op de automatische piloot afspelende oudere mannen met dollartekens in de ogen. Maar dat de muziek een beetje onder gesneeuwd raakt bij alle commerciele aspecten, zien we helaas wel vaker gebeuren met oude grootheden.

  Zonder het nieuwe album te hebben gehoord vind ik Death Magnetic dus net zo overbodig als St. Anger.

 3. @Ray: Ik vind niet dat je kunt zeggen dat het op de automatische piloot gaat en dat het alléén om de dollars gaat. Gisteren bij Jools Holland spatte de passie toch weer van het scherm. Ondanks dat de band me niet meer weet te raken heb ik het idee dat ze er nog steeds volledig voor gaat en er plezier in heeft.

 4. Ben wel benieuwd naar deze CD, heb er nog niets van gehoord! Ik had gehoopt dat Metallica misschien van de retro-optredens af zou komen, maar als ik dit zo hoor, weinig kans!

 5. Ik heb Metallica inmiddels een keer of 4 live en nog vaker op tv zien spelen en ze doen steeds hetzelfde. Zelfs de bruggetjes tussen de nummers in zijn bij ieder optreden hetzelfde. Ik vind dat een redelijk automatische piloot. Komt natuurlijk nog bij dat ze altijd dezelfde nummers spelen..

  Aan de eisen die ze stellen aan de back-stage kun je trouwens ook zien dat ze niet meer voor de muziek komen, maar dat ze zichzelf als goden zien bij wie het aan geen enkele luxe en weelde mag ontbreken. En de festivalbazen kruipen op hun knieen voor deze mannen. (op zich begrijpelijk, want je ziet ook aan de Pukkelpop bezoekersaantallen dat Metallica ze geen windeieren legt.. Of het een festival ten goede komt is maar zeer de vraag, zie ook Marts..) We zijn helaas nog niet van ze af..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s