Toonaangevend in 1989

Ooit was (Muziekkrant) OOR een toonaangevend tijdschrift. Dat is het anno 2008 allang niet meer (dode boom vs internet, dan weet je het wel) maar binnen ons taalgebied steekt het blad nog steeds met kop en schouders boven de ‘concurrentie’ uit. Daarom is het zo jammer dat OOR haar administratie zo slecht op orde heeft en het ze geen ene reet interesseert op welk tijdstip de tweemaandelijkse brok leesvoer bij haar immer schaarser wordende trouwe abonnees op de deurmat ploft. Topics hierover op het OOR-forum worden genegeerd of soms volledig verwijderd en mailtjes naar de abonnementenafdeling of het verzendbedrijf leiden nergens toe. Het gevolg is dat ondergetekende (negentien jaar lid maar al veel langer fanatiek lezer) zijn voormalige lijfblad doorgaans pas onder ogen krijgt als hij al twee tot drie weken in de kiosk ligt, terwijl menigeen het soms helemaal niet meer bezorgd krijgt. Net op het moment dat ik het zat was, werd de laatste editie hier een tijdje terug keurig op tijd naar binnen geschoven maar dat lijkt een uitzondering te zijn. Bovendien werd ik meteen gestraft door een abusievelijk (naar alle leden) verstuurde aanmaning. Kari-Anne Fygi is het inmiddels helemaal zat, getuige haar post op Molblog. En terecht. Zelf wacht ik dit kalenderjaar nog af omdat ik toch de twintig wil vol maken. Dat klinkt straks net even iets stoerder in mijn afscheidsmail.

Negentien jaar *zucht* dat drukt je weer met de neus op de feiten. Bij zo’n confrontatie vraag ik me altijd af waar ik destijds zoal naar luisterde. Een mooie gelegenheid om zo vlak voor de vakantie nog even een lijstje samen te stellen. Voilà, gratis en voor niks, Head Music’s 1989 Top 5:

1 Dirty Boulevard – Lou Reed
2 King Kong Five – Mano Negra
3 Monkey Gone To Heaven – The Pixies
4 Mr Cab Driver – Lenny Kravitz 
5 Fire Woman – The Cult

11 thoughts on “Toonaangevend in 1989

 1. Ik heb mijn heil al een tijd lang gezocht bij de buitenlandse kwaliteitsmagazines (mojo, uncut etc). Op de één of andere manier vond ik de oor op een gegeven moment inhoudelijk tekort schieten.

 2. Ook van deze abonnee (15 jaar) wordt veel doorzettingsvermogen gevraagd… in een reactie op mijn reactie n.a.v. de aanmaning, toen de algemene fout blijkbaar nog niet tot de abonneeservice was doorgedrongen, werd overigens gezegd dat de incasso was geweigerd (onzin) en dat men het nogmaals gaat proberen (no way)

 3. treurig dat ze zelfs een simpele stap in het proces van ‘tijdschrift maken’ niet onder de knie hebben. Wel viel me vanmiddag in de bibliotheek op dat daar nog steeds de editie staat te pronken met Editors voorop..ik meen me toch te herinneren dat ik die daar 3 maanden geleden ook al zag staan. Klaarblijkelijk krijgt de bieb al maandenlang geen exemplaar meer toegezonden..kennelijk is daar ook de incasso geweigerd..
  @sander: triest dat ze met zo’n lulkoekverhaal aan komen zetten, ze verslijten de lezers kennelijk voor minkukels.

 4. Heb bijna een jaar geleden mijn abonnement opgezegd. Op dat moment niet vanwege de slechte bezorging eigenlijk, maar meer omdat ik op dat moment de meerwaarde van OOR een beetje begon te missen. Tegenwoordig lees ik bijna alles online, en zo af en toe koop ik nog eens een exemplaar in de winkel.

 5. Hmm…ik loop meestal achter met lezen, dus vind het zelf niet zo erg dat ‘ie laat komt en misschien is dat bij mij niet het geval (ik let er niet op), net zoals ik me ook niet kan herinneren dat ik een aanmaning heb gekregen! Maar een blad hoort natuurlijk gewoon op tijd te komen, belachelijk als dat niet het geval is en niets met alle klachten doen is des te kwalijker.

 6. Weinig soeps kerel!
  1. Van Lou Reed met zijn gezapige sound ga ik over tot het onmiddellijk uitzetten van zijn muziek.
  2. Mano Negra…hoe kon ik zo blöd zijn deze rommel ooit te kopen. King Kong Flut.
  3. Dat nummer van de Pixies heeft weer wel mijn sympathie. The devil is six. Ja ja, the devil bestaat niet stelletje sinterklazen maar het klinkt tenminste nog als een popliedje.
  4. Ik haat die gruwelijke Kravitz. Cabdriver is veel te gelikt. Jammer, maar dat geldt voor alles van deze minkukel.
  5. The Cult. Vrijwel alles van die gasten is goed. Mooie sound, goed gitaarwerk, fijne stemmen, mooie liedjes. The Cult behoort tot de bands die er toe doen!

 7. Mijn eerste OOR kocht ik in 1982, geen idee wanneer ik een abonnement nam, dat moet pas ergens laat in de jaren negentig zijn geweest, dus daarvoor kocht ik altijd losse nummers, maar trouw. NME lees ik van A tot Z, maar de OOR browse ik de laatste twee jaar alleen nog door. En wat ik in 1989 luisterde, de twee favorieten waren “Fools gold” (Stone Roses) en “Joe” (Inspiral Carpets), de start van ‘baggy’ oftewel Madchester. Mooie herinneringen!

 8. Voor mij stond diezelfde top 5 net andersom… the Cult op kop! Terwijl ik hier toch ben even meedelen dat ik deze blog al lange tijd met heel veel genoegen volg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s