Single nostalgie

Dat komt ervan als je meest *kuch* progressieve radiostation dermate ver achter de muziek aanloopt dat de leukste plaatjes al weken zo niet maanden voordat Giel Beelen en co ze de ether in smijten door de liefhebber rechtstreeks vanuit de UK worden geïmporteerd.
Dat komt ervan als de nationale TV-stations stelselmatig elke vorm van nieuwe en spannende muziek negeren ten faveure van gladde dance, holle galm, inteelt urban, Hollands plagiaat en de waan van de vorige maand voor de mp3-Jugend.
Dat komt ervan als de prijzen dermate worden opschroefd dat een beetje muziekliefhebber op een stapel in Londen aangeschafte plaatjes voldoende geld bespaart om zijn vliegticket te betalen (terwijl hij de kosten van het hotel bijna gedekt ziet door de besparing op zijn aldaar aangeschafte Converse en Doc Martens, maar dit geheel terzijde).
Wat? Nou dit dus.
Hetgeen deze oudere jongere in een vlaag van nostalgie doet terugdenken aan het allereerste 7-inch plaatje dat op zijn oranje Lenco 811 haar vijfenveertig rondjes per minuut draaide. Let’s go to town, oh yeah / Down to the red light quarter / That part of town / Where there is no such thing as law and order. Niet slecht voor een zevenjarige, toch? Drieëndertig jaar later is het nog maar de vraag of zowel de single als de red light quarter het einde van het jaar halen. Zucht.

5 thoughts on “Single nostalgie

 1. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat men daar in Engeland ook zo over denkt? Laten we hopen van niet want het blijft geweldig om bij een HMV of een Virgin al die bakken met singles te zien.

  Ph.D. (I Won’t Let You Down) was overigens de single die ik al eerste op de platenspeler van mijn ouders mocht leggen. Dat plaatje moest toen wekelijks de concurrentie aangaan op Pinkpop met Drukwerk’s Je Loog Tegen Mij. Gelukkig kwam het daarna nog allemaal goed met me 🙂

 2. Ik zie in Engeland de single nog wel standhouden, zelfs of misschien juist wel de vinyl versie. Althans in de indiesector, maar daar moet ik het gelukkig ook van hebben. De eerste plaatjes die ik draaide waren van The Beatles & The Stones, maar ja, die ‘kreeg’ ik dan ook van mijn oudere broers en zussen. Kortom, met mij zat het al vanaf het begin goed… 🙂

 3. Net nu ik mijn platenspeler weer uit de kast heb gehaald, krijg je dit!
  Maar wat de 7″ betreft, die dingen klinken ook echt voor geen meter. Ik ben nu weer vinyl (langspelers) aan het draaien en die klinken geweldig, gooide ik er laatst een nieuw (Valerie van the Zutons) op, en kwam tot de ontdekking dat singletjes vooral leuk uitzien, maar niet om aan te horen zijn.

 4. Tja, ik zal er geen traan om laten, ik heb dan ook nog nooit een cd-single gekocht voor zover ik me kan herinneren. Ik was nooit van de single, altijd van de LP en later dus de CD en nu ook van de (alleen illegale) download.

  Singles, die ik in een ver verleden gekocht heb, “De bom” van Doe Maar, omdat het op geen LP stond en de 12 inches van de goede doelen projecten, dus zowel “Do they know it’s Christmas” als “We are the world”?

  Maar internet is een zegen om ook je oude muziekliefdes terug te vinden, ik kan me nog tijden herinneren, dat ik met het cassettebandje in de aanslag naar de hitlijsten luisterde om de nummers op te nemen en je dan ook weer meteen doodergeren als zo’n lullo van een diskjockey er weer eens doorheen begon te lullen …

  Haaa… nostalgie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s