Albums 2007

Wat te doen als je zestien albums hebt waarvan je vindt dat ze in je jaarlijst móeten? Dan maak je een top 15 en geef je degene die net buiten de boot valt een eervolle vermelding. Die gaat bij deze dus naar Wolf & Cub, dat met het sterke ‘Vessels’ normaal gesproken gewoon bij de eerste tien was geëindigd, zo niet in het muzikaal uitpuilende 2007. Wie ook niet onvermeld mag blijven is Daft Punk. Omdat ik vind dat live- en/of compilatie-albums niet in een jaarlijst horen maar desondanks niet om het knallende ‘Alive 2007’ heen kan. Beide albums completeren samen met onderstaande vijftien de top van de muzikale ijsberg waarbij de eerste vijf stuk voor stuk enig moment de koppositie innamen. Toch waren het de eigengereide snotapen van Klaxons die telkens weer herrezen en mij sinds de release in januari minimaal eens per week opnieuw wisten te overrompelen. Vernieuwend, spannend, opzwepend, chaotisch, eigenwijs, hysterisch, swingend en beukend maar wél verpakt in een opvallend toegankelijke verzameling nummers op de scheidslijn van rave, indie en pop, waarvan een deel nu al als klassieker de boeken in kan. “Myths Of The Near Future is a brick through the window of your next door neighbour’s and the starting gun in a race to your nearest club. It’s a really, really fucking good and danceable pop album that avoids changing lives, but happily enhances them.” aldus Drowned In Sound een krap jaar geleden. Mooier had ik het zelf niet kunnen zeggen, in tegenstelling tot NME’s Alex Miller: “Somewhere in between this life and the next, from the scattered shards of the past and of the future, Klaxons have built a magical and dangerous world all of their own and now, by the grace of God, it is ours as well.” Amen!

1 Myths Of The Near Future – Klaxons
2 Roots & Echoes – The Coral
3 Hats Of To The Buskers – The View
4 Sound Of Silver – LCD Soundsystem
5 Strange House – The Horrors
6 Favourite Worst Nightmare – Arctic Monkeys
7 13th Star – Fish
8 Icky Thump – The White Stripes
9 Love It When It Feels Like This – The Twang
10 Fuck Me USA – Fuck Me USA
11 We’ll Live And Die In These Towns – The Enemy
12 The Good The Bad & The Queen – The Good The Bad & The Queen
13 Our Earthly Pleasures – Maxïmo Park
14 Yours Truly Angry Mob – Kaiser Chiefs
15 Think Before You Speak – Good Shoes

De Headmusic albumverslagen vind je hier, de overige lijsten hier.

8 thoughts on “Albums 2007

 1. Slim om de live recensie van de heren niet te vernoemden. Wat viel dat toen tegen! De singles van Klaxon vind ik top maar een heel album, nee, dank u.

  Gezien het ‘gemiemel’ van de laatste weken over dit moeilijke lijstje heb je de klus toch behoorlijk aardig geklaard. Hopelijk is de keuze over 2008 iets makkelijker 🙂

 2. haha, er wordt wat afgemiemeld over de jaarlijsten, ook in huize Scribblings & Scratchings. Maar vandaag worden de albumlijsten er dan eindelijk toch uitgepoept.
  Leuke lijst. Verrassende nummer 1. Good Shoes moet ik nog gaan horen. LCD SS ben ik pas laat gaan beluisteren, als ik die eerder had gehoord was ie vast hoger gekomen.

 3. @Danniëlle: Indindo en wij twee zijn volgens mij de enige drie personen op dees aard die de Klaxons live vonden tegenvallen. 🙂 Ik vond ze zeker niet slecht maar zo totaal anders dan verwacht. Klaxons live en op plaat zijn twee totaal verschillende bands en volgens de heren zelf is dat ook de bedoeling.

 4. Ah, lijstjes, lijstjes, lijstjes! Het is net High Fidelity dezer dagen! 😀

  Maar wederom een leuke, interessante lijst, met aardig wat andere namen dan bij mij, maar da’s juist het leuke!

 5. Ik schreef het ook al op ASP: ik had eigenlijk verwacht dat The National vaker in de eindejaarslijstjes zou verschijnen. Da’s toch echt een wonderschone plaat.

  Maar goed, verder is dit ook een boeiend lijst. Die “Arctic Monkeys” schijnen best goed te zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s