Mijn streek

In mijn tijd bij SPL ergerde ik me geregeld groen en geel aan de eentonigheid van de regionale scene. Het was metal en hardcore-punk (twee genres die mij overigens wel konden en soms nog kunnen bekoren) wat de klok sloeg en bandjes met een frisser of eigentijdser geluid voelden zich al snel als een punker in een zaal met Di-Rect fans: verdwaald, onbegrepen en met de drang om zo snel mogelijk de pleiterik te maken. Vandaag de dag, zo’n dikke tien jaar later, is het niet veel anders maar nu ik niet meer direct betrokken ben bij de Zuid-Limburgse muziekscene kijk ik er op een andere wijze tegenaan. Een wijze die donderdagavond nog eens werd onderstreept door de documentaire ‘Tales From The Downside‘ die door de VPRO op Nederland 2 werd uitgezonden. De film van Patrick Bisschops bracht de link tussen de teloorgang van de Mijnstreek Oost en de bloeiende hardcore-scene op aangrijpende wijze in beeld. ‘Tales From The Downside’ zal nog worden herhaald op het digitale Holland Doc kanaal en is hier online te bekijken.

3 thoughts on “Mijn streek

  1. Erg indrukwekkend maar vooral triest.

    Lief was die scene waarin de 15-jarige Kay aan zijn opa een liedje laat horen en dat je laatstgenoemde, ondanks dat hij het maar herrie vindt (en in 1e instantie dacht opa ook nog dat zijn geluidsinstallatie kapot was) ziet meebewegen met zijn voet.

  2. De documentaire heb ik gemist, maar ik begrijp helemaal je bovenste regels. Eigenlijk best apart hoe dergelijke genres in onze provincie oververtegenwoordigd zijn!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s