Watblief?

"De uitslag van de test is beter dan je tevoren had gedacht: je hoort goed!"

Enkele jaren geleden zag je ze niet of nauwelijks maar vandaag de dag stikt het tijdens concerten van de oordopjes. Tot mij grote verbazing, want ik heb de aanwezigheid van die dingen nooit begrepen. Zeker niet wanneer de gebruiker zich op de voorste rij, pal pas naast de PA installeert. Alsof je op de linker rijstrook van een driebaans Autobahn op de rem trapt omdat het toch wel erg snel gaat.
Het taboe op de oordopjes is dan ook verdwenen, zo schrijft Festivalinfo. Sterker nog, het gebruik ervan lijkt tegenwoordig zelfs trendy. Hoe is het anders te verklaren dat er  ook tijdens Pinkpop mensen met van die felgekleurde pluggen rondlopen terwijl het geluidsvolume op dat festival dankzij klagende omwonenden sinds jaar en dag zeer benedenmaats is? Het gevolg is dat de toch al niet zwijgzame Nederlandse festivalgangers hun stem nog meer dienen te verheffen om (liefst zo ver mogelijk vooraan en tijdens de meest rustige passages) door de muziek heen te kletsen, dit uiteraard tot nog grotere ergernis van de unplugged muziekliefhebbers.
Maar goed, als iemand een stuk muziek wil consumeren met een stuk schuimrubber in zijn oor moet hij of zij dat lekker zelf weten, en wie weet ga ik ook ooit overstag. Ik vind het allemaal prima, zolang het mij maar niet wordt opgedrongen. En dat is juist waar ik zo bang voor ben. Niet dat de oordop verplicht wordt gesteld, maar wél dat het volume aan banden wordtgelegd. De pro-oordoplobby timmert flink aan de weg en nu een volledige generatie concertgangers om is lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat een overbezorgde Haagse christenstropdas de eerste kamervragen zal stellen over het hemeltergende geluidsniveau waaraan de jeugd wordt blootgesteld bij een bezoek aan discotheek of popconcert.
Persoonlijk vind ik dat je live-muziek door je hele lichaam moet voelen dreunen en dat het volume van dien aard hoort te zijn dat een gesprek met je buurman onmogelijk is. Een oorplug belemmert derhalve een stuk beleving en kan bovendien de geluidskwaliteit aantasten. Maar ik ben dan ook van een generatie concertgangers die nooit heeft stilgestaan bij bescherming, omdat deze er simpelweg niet was, uit de tijd dat de eventuele gevolgen van frequente overbelasting nog niet zo breed werden uitgemeten als  tegenwoordig het geval is. Want, zo luidt het meest gehoorde argument van de doprockers, al te luide muziek is slecht voor de gezondheid!
Ik mag dan ook aannemen dat geen van de  oorpluggers moeite zal hebben met het aanstaande anti-rookwet, zodat de invoering van de rookvrije concertzalen in juli 2008 verrassend soepeltjes zal verlopen.

9 thoughts on “Watblief?

 1. Toevallig had ik het daar gisteren over met twee vrienden. Mijn maat Stefan hoort ‘dankzij’ concertbezoeken een constante pieptoon, terwijl kameraad Wilms op weg is om doof te worden. Ik was blij dat ik oordoppen in had toen ik naast de speaker stond tijdens het Maxïmo Park concert in Bochum. Gelukkig heb ik (nog) nergens last van na jarenlang bandjes op kleine en grote podia te hebben gezien, maar het had natuurlijk wel gekund. Oordoppen moeten niet verplicht worden, de volumeknop hoeft niet altijd omlaag, maar wat is er mis met het voorkomen van doof- en slechthorendheid?

 2. Afgelopen donderdag moest ik er bij Dinosaur Jr. nog aan denken, dat ging ook flink hard tekeer. Ik denk dat ik er ook een keertje aan zal gaan geloven, eerlijk gezegd. Overigens vind ik dat rookverbod in zalen geen enkel probleem, laat maar komen! Gaat letterlijk een verademing zijn als je eens zónder die alomtegenwoordige rookwalm thuiskomt.

 3. Idemt Indindo. Ik loop sinds vorig jaar ook met van die profi dingen rond. Savonds val ik met een kleine piep in slaap. Een vriend heeft ook een chronische piep in zijn oren alleen dan veel harder dan die van mij.

  Van mij hoeft het volume niet omlaag en mag iedereen bij de speakers staan. Jongeren worden niet alleen door concerten doof. Want wat wil de volume-lobby dan gaan doen aan het kroeg-volume, ipod/mp3-volume, thuis-radio/versterker-volume?

  Dat geouwehoer tijdens het concert komt niet door de doppen. Die de-week-doornemers-tijdens-het-concert had je altijd al. Dat zijn er echt niet meer geworden. Dat ZIJ verboden moeten worden. Daar ben ik het wel helemaal mee eens. Om de hoek is vast een kroeg, ga daar maar je liefdesverdriet/relatieprobleem over een glas bier doornemen.

 4. Soms heb ik na een concert ook een een piep (of ruis) in mijn oren, die ik heel goed hoor als ik dan eenmaal rustig op bed op één oor lig.
  Maar toch liever dat, dan oordopjes in. Ik ben het met je eens, muziek moet je beleven!

 5. Ik ben niet voor of tegen oordoppen. Wie weet zal ik ze ook ooit gebruiken. Vooralsnog heb ik er echter nooit behoefte aan gehad. Als ik ergens sta waar ik het geluid te hard vind, zoek ik een andere plek op en ik ben nog nooit bij een concert geweest waar het geluid in de gehele zaal te hard was. Behalve dan een huiskamerconcert van de Treebeekse waverockband Fraai The Fraai die mij twintig jaar geleden een piep in mijn rechteroor bezorgde die mij nog steeds vergezelt doch geen moment hindert.

 6. Die oordopjes op Pinkpop kunnen inderdaad niet tegen het hard geluid zijn. Af en toe zou ik ze ook wel in willen vanwege het ontzettend slechte geluid! Ik ben zeker supertegen, het is belachelijk om naar muziek te luisteren met oordoppen in. Maar die mening verdwijnt vast op het moment dat die piep bij mij niet meer verdwijnt.

 7. Ik heb oordopjes aangeschaft nadat ik door het concert van Interpol nog dagen last had van mijn oren, maar ik kan er nog niet goed aan wennen, dus neem ze wel elke keer mee, maar doe ze niet altijd in. Heb inderdaad het gevoel dat ik dan een hoop mis, maar ik wil ook geen gehoorbeschadiging oplopen. Het is dus elke keer weer een dilemma. Overigens vind ik een andere plek opzoeken geen optie, ik wil graag vooraan staan omdat ik met mijn 1.60m dan beter zicht heb en ik het gevoel heb het concert dan meer te beleven. Het geluid iets zachter in concertzalen zou soms wel aan te bevelen zijn, zo staat het in Paradiso wel erg hard. En mensen verbieden te praten tijdens concerten mag wat mij betreft vanaf morgen ingevoerd worden, dat begrijp ik dus werkelijk niet, blijf dan lekker thuis! Ik zeg er overigens wat van als mensen voor m’n neus staan te kleppen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s