Pinkpop maandag

Pinkstermaandag is de traditionele Pinkpopdag en dus was het weer een drukte van jewelste in Megaland. Tijdens het prima optreden van The Fratellis (die ter verhoging van de feestvreugde een trio blazers hadden meegenomen) was daar nog weinig van te merken en ook bij de verrassend leuke Five O’Clock Heroes hoefde je nog niet echt te dringen om diens puntige soms swingende indie-sound van dichtbij te consumeren. Dat was drie kwartier later bij Wolfmother wel even anders. In de afgebakende ruimte voor het hoofdpodium was er geen doorkomen meer aan, waarbij me vooral de jeugdige leeftijd van de fanatiekste fans opviel. Wolfmother zoekt namelijk het midden tussen de oude Led Zeppelin en de net zo antieke Black Sabbath, en dan heb ik het dus over eind jaren ’60 begin ’70. Helaas zonder de virtuositeit van de grote voorbeelden maar wél met een dubbele dosis energie ter compensatie. The Magic Numbers lijken sinds album nummer twee steeds minder retro-gericht en dat resulteerde op Pinkpop in een krachtigere show dan ik van ze gewend was. Desondanks staken de nummers van het debuut met kop en schouders boven de rest uit, zeker in een betoverend mooie vertolking als vandaag wederom het geval was. In afwachting van Arctic Monkeys bewees Scissor Sisters dat haar grap geen twee jaar houdbaar is. De scherpe randjes zijn inmiddels wel van deze Elton John – Village People combine af en ze komt op Pinkpop zelfs misplaatst over. Aan scherpe randjes geen gebrek bij Arctic Monkeys, dat leek te hebben besloten haar repertoire in een hogere versnelling dan gebruikelijk op de gewillige massa af te vuren. Pittiger dan het vorige festivalseizoen en met nog meer instant klassiekers op het repertoire dan destijds. Zelfs van grote afstand met verwaaid geluid bleef het boeiend, al was het maar om te zien hoe natuurtalent Alex Turner schijnbaar zonder enige moeite het publiek tot ver achter de geluidstoren wist te raken. Aan het luidruchtige Linkin Park viel helaas niet te ontkomen tijdens onze wandeltocht richting The Kooks maar daardoor klonken de eerste tonen van de razendpopulaire britpoppers des te mooier en als een soort verlossing. The Kooks doet aan Razorlight achtige indie met zo nu en dan een Police riedeltje en bleek ten opzichte van haar laatste clubtour behoorlijk gegroeid. Frontman Luke Pritchard hing in de John Peel tent niet meer de hele tijd de grote ster uit en de rest van de band zorgde voor veel meer dan solide ruggesteun. The Kooks bleek een echte band te zijn geworden en werd daarvoor rijkelijk beloond door het dankbare publiek dat inmiddels al rijen dik buiten de tent poogde een glimp van de vier snotapen op te vangen. Waarmee Pinkpop 2007 voor mij ten einde kwam omdat ik allergisch ben voor zowel Billy Corgan alsmede reünies uit de We’re Only In It For The Money categorie. Pinkpop 2007 was muzikaal heel behoorlijk maar bleef qua sfeer een beetje achter, al zal dat vandaag vooral aan het weer hebben gelegen. Op naar Pukkelpop!

11 thoughts on “Pinkpop maandag

 1. The Kooks, Maximo Park, Goose, Muse en Wolfmother waren mijn persoonlijke favorieten deze Pinkpop. Artic Monkeys waren muzikaal erg goed, maar ik vond de afstand tussen het publiek en de Monkeys erg groot. Ook was er weinig interactie tussen het publiek en the boys van Yorkshire. Toch kan ik AM ook als persoonlijke favoriet rekenen.

  Saai was Korn, Snow Patrol, Scissor Sisters, Juliette & the Licks en Wir sind helden.

  In de categorie leuk kan ik Razorlight, Five O’ Clock Heroes, Maria Mena, the Fratelli’s, Within Temptation en Smashing Pumpkins plaatsen.

  Al met al een zeer leuk festival met weliswaar weinig nieuwe bands, maar dat desondanks het bezoeken waard was.

  Benieuwd wie komend jaar uit de hoge hoed van Mojo komen.

  Overigens zou het leuk zijn wanneer Giel en JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA Eric Corton het veld zouden ruimen voor eeehhhh Rob Stenders ofzo. Boeit me eigenlijk niet zozeer wie ervoor in de plaats komt, maar deze 2 jokers horen echt niet thuis op zo’n festival.

 2. @peewee: ik vrees dat zolang die Giel joker nog een contract heeft bij 3fm hij op pinkpop zijn ongein mag spuwen. Hij schijnt immers de taal van de jeugd te spreken. Dat hij de ballen verstand heeft van muziek doet er verder niet toe. Jammer, maar het heeft ermee te maken dat popmuziek in Nederland niet volwassen wordt benaderd. Popmuziek is voer voor de kids, die dat het liefst kritiekloos tot zich willen nemen, en als je 21+ bent in dit land val je in de categorie Classic Rock, vol met gouwe ouwe. Een tussenweg lijkt hier niet mogelijk, al doet 3voor12 heldhaftige pogingen het tij te keren, zij het marginaal, weggestopt op internet of digitale tv.

 3. @Mart: Nou, ik heb vanmorgen toch even de recensies gelezen op 3voor12 en als ik die lees, dan hoop ik toch echt dat die “heldhaftige” pogingen van hun stranden, want alles wat niet in hun straatje past, wordt (en dat gebeurde ook al in eerdere jaren) genadeloos neergesabelt en dan nog meestal door mensen, die zich niet eens in de betreffende band verdiept hebben. Britpop wordt bijna heilig verklaard, alles wat naar metal of hardere rock riekt wordt verguisd en het meest heb ik me geërgerd over hun recensie van de Dave Matthews Band, maar gelukkig was ik niet de enige, zoals ik op hun forum las.

 4. Ben het eens dat Giel Beelen niet zo’n muziekkenner is dan men misschien denkt. Wat dat betreft petje af voor Dolf Janssen. Die weet tenminste vaak waar hij over praat, als hij zijn eigen tempo immers kan bijbenen.

 5. @Bube: jouw nuance betr. 3voor12 is helemaal terecht. Maar een kinderhand is gauw gevuld zullen we maar zeggen. Overigens vond ik het stuk op Oor.nl over dag 3 trouwens opvallend treffend.

 6. Opvallend is dat de OOR en 3Voor12 verslagen van Smashing Pumpkins lijnrecht tegenover elkaar staan. Zo zie je maar hoe eenieder zijn eigen beleving heeft. Mooi toch?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s