Brett Anderson (Prime Club, Keulen 22-4-2007)

Daar staat ie dan, voormalig glam- en indie-idool. Op het krakkemikkige huiskamerpodium van de intieme Prime Club die niet eens is uitverkocht. Brett Anderson. Beter geluimd dan ik de afgelopen tien jaar heb mogen meemaken, met een grijns op zijn gezicht het publiek in starend. Dat publiek is dan al op adequate wijze opgewarmd door het Juliette & The Licks-achtige Hey Gravity!, waarmee we eindelijk weer eens een interessant voorprogramma hebben mogen begroeten. Omdat bassist Mat Osman van de partij is staat dus gewoon de helft van de oorspronkelijke Suede-bezetting op de planken. Tot grote vreugde van de vele in verwassen retro Suede-shirts gehulde oudere jongeren die voor één keer de bakvisjes van de voorste rijen hebben verdrongen. Anderson’s recente solo-album komt vrijwel integraal voorbij, zij het niet in de gepubliceerde easy-listening variant maar gedrenkt in de stevige doch sfeervolle gitaarsound van weleer. En ineens blijkt een deel van de nieuwe songs zich in deze vorm moeiteloos te kunnen meten met menig nummer uit de Suede-catalogus. Zozeer zelfs dat de natuurgetrouwe uitvoering van ‘By The Sea’ er niet eens bovenuit springt. Sterker nog; het zijn de nieuwkomers ‘Colour Of The Night’ en het bloedstollend mooie ‘For My Father’ die tijdens de reguliere set voor de het meeste kippenvel zorgen en bewijzen dat Brett Anderson in topvorm verkeert. Zelden zong hij zo goed, zelden toonde hij zoveel spelvreugde, zelden zocht hij zoveel contact met het publiek. Zonder maniertjes, zonder grote gebaren, 100% naturel. Na de toegift volgen de hoogtepunten zich in rap tempo op. Sublieme akoestische uitvoeringen van ‘Ebony’ en de Suede-klassieker ‘Wild Ones’ én een adembenemende versie van het bijna antieke ‘The Big Time’ tonen Anderson op zijn breekbaarst. Zichzelf op gitaar begeleidend op de verder verlaten mini-bühne geniet hij zichtbaar van de publieksreacties. Nadat de rest van de band zich weer bij hem heeft gevoegd, wordt met ‘She’ de daadwerkelijke finale ingeluid en als enkele minuten later de eerste tonen van ‘Trash’ uit de PA schallen lijkt het alsof de zaal explodeert. Alsof iedereen na 52 Suedeloze maanden smacht naar de feestelijkheden van weleer, ontstaat er één grote springende en hossende menigte voor de voeten van een uitzinnige Anderson die straalt als zelden tevoren. En dan te bedenken dat zowel zaal als artiest tijdens het afsluitende ‘Beautiful Ones’ zowaar nog een tandje bijschakelen voor de definitieve knock out. Als de rust een half uur later is wedergekeerd en nog een handvol fans vermoeid maar voldaan rond de bar hangt, duikt Anderson ineens op voor een meet and greet. Vriendelijk en geestig neemt hij de tijd voor eenieder die daar behoefte aan heeft en al grappend met zijn bandleden lijkt hij in weinig meer op het afstandelijke idool van weleer. Hij oogt relaxter en straalt warmte uit. Brett Anderson als mens; ouder en wijzer. Het staat hem goed, het klinkt nog beter. Concert van het jaar!

Meer pret met Brett bij Blog Party.

14 thoughts on “Brett Anderson (Prime Club, Keulen 22-4-2007)

 1. Vooruit dan, de setlist als voorafje:
  Love Is Dead
  One Lazy Morning
  Dust And Rain
  Intimacy
  To The Winter
  Scorpio Rising
  Infinite Kiss
  By The Sea
  Colour Of The Night
  Back To You
  Song For My Father

  Ebony
  Big Time (!!!)
  Wild Ones
  She
  Trash
  Beautiful Ones

 2. Geen voorprogramma vanavond, Brett wordt om 21.00u op de bühne verwacht, moet voor mij dus te doen zijn om op en neer te reizen. Hij ziet er erg zweterig uit op de foto trouwens, kwam dat omdat hij steeds Daniëlle van zich moest afschudden 😉 ?!

 3. @indindo: let op, volgens melkweg.nl begint ie om 20:30, zaal open 19:45. En het is verplaatst naar de oude zaal.
  Net mijn (euh, eigenlijk Karen’s) oude suedeshirt uit de kast gehaald, we vertrekken zo, met veel zin!

 4. @Mart: Ik heb vanmiddag gebeld met de Melkweg, om te verifiëren of er echt geen voorprogramma is en om hoelaat Brett op het podium staat, want dat is nog altijd wat anders dan ‘aanvang’. 21.00u dus.

 5. Nu al concert van het jaar voor jou, dat wil wel wat zeggen! Klinkt indrukwekkend in jouw woorden. Misschien had ik er nog een avond Amsterdam aan vast moeten plakken…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s