Den Haag Vandaag

De verkiezingen naderen en dus is de politiek ineens geïnteresseerd in Popmuziek. Waar Den Haag het onze vaderlandse bandjes de laatste jaren zo moeilijk mogelijk heeft gemaakt middels een woud aan ondoordringbare regels en belastingellende, blijkt men ook in de hofstad het beste voor te hebben met dat werkschuw langharig tuig en hun pokkeherrie de posector. 3 Voor 12 peilde de meningen. De SP is de enige partij die in haar verkiezingsprogram daadwerkelijk aandacht besteedt aan popmuziek en pleit voor een speciaal fonds voor promotie, marketing en airplay. De PvdA blijkt pas bij navraag helemaal te geilen op "nieuwe mooie poptempels" en wil "kleine bandjes helpen". Groen Links heeft het, zoals in dit land gebruikelijk, liever over het algehele kunst- en podiumbeleid, al vind ze nu wel dat eenderde van het totaalbedrag naar de popsector hoort te gaan. CDA verbant de popmuziek naar het hoekje "kunst, cultuur en media" en wil vooral "de geschiedenis in kaart brengen en koesteren wat we al hebben." En "er moet nadrukkelijk aandacht zijn voor het gebied waar economie en cultuur samenkomen." Dat de dixieland fetisjisten van VVD "de vrije marktwerking als ijkpunt voor bands" zien "en daarbij geen rekening houden met de alternatieve popsector," zal niemand verbazen. Tot zover niets nieuws onder de politieke zon. De linkerflank schuift de popsector op één grote hoop met poëziezweverij, etnische dansfeestjes en natuurvriendelijk pottebakken waar rechts zich weer eens wentelt in onwetendheid en desinteresse. Alleen D66 getuigt als enige bij de tijd te zijn blijkens dit New Rave standpunt. Hoe dan ook, voor mij is het onderwerp absoluut geen politiek issue en van geen enkele invloed op mijn stemgedrag. Pop- en rockmuziek vormen een op zichzelf staand fenomeen dat vooral gebaat is bij doorzettingsvermogen, dwarsheid, rebellie en vooral heel veel passie, en dus zo weinig mogelijk bemoeienis van buitenaf. En in dat plaatje passen dus geen overgesubsidieerde van alle gemakken voorziene oefenpaleizen, opgelegde politiek correcte kruisbestuivingen met culturele poespas uit verre oorden, sfeerloze pretentieuze nieuwbouwzalen en oeverloze vergadersessies. Het enige dat wenselijk is zijn minder regels (belasting, geluidshinder, horeca). Een beetje gemotiveerde muzikant heeft aan een oude garagebox en een versleten achterafzaaltje meer dan voldoende. Het is niet voor niets dat er in de landen om ons heen op dit gebied zo veel meer spannende dingen gebeuren. Minder politiek, betere muziek!

3 thoughts on “Den Haag Vandaag

  1. Totaal mee eens. Maar GroenLinks verdient wat mij betreft geen stem. Zij hebben een aantal jaren geleden het voorstel, om geluidsniveau voor (buiten) optredens naar de 75 dB te doen dalen, door de kamer weten te jassen.

    De onkunde van de andere voorstemmende partijen is natuurlijk absurd. Blijkbaar wist niemand met mevrouw Halsema voorop dat een groeiend plantje al een 70-tal dB’s voorbrengt.

    Dus oefenen in geïsoleerde hokken mag gesubsidieerd, maar owee als je erbuiten komt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s