Jinglebells

Het is weer zover. Via de radio worden de godganse dag de meest kleffe kerstliederen de ether in geslingerd. Het glazuur springt van je tanden bij ‘Driving Home For Christmas’ en de aalgladde tienermeuk van Wham. Zelfs de toch niet onaardige kerstklassieker van Band Aid kan ik inmiddels niet meer horen. Neen, kerstmuziek is aan ondergetekende niet besteed. Desondanks trof ik na kortstondig onderzoek toch drie (al dan niet als dusdanig bedoelde) kerstplaatjes in mijn eigenste platenkast aan. ‘Fairytale Of New York’ van The Pogues, ‘Christmas’ van The Who en last but not least ‘Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)’ van The Ramones. Zo kan het dus ook. Ho ho ho, let’s go!

Naschrift: Oeps, zou ik het leukste exemplaar uit de collectie bijna vergeten…

10 thoughts on “Jinglebells

 1. Je luistert naar de verkeerde meuk. Jewel heeft enkele prachtige kerstmisliedjes waarvan “O holy night” mijn all time favorite is. Daarvan ga ik spontaan wenen bij de boom.
  Helemaal orgastisch is “O du fröhliche” van Michelle. Ook in de uitvoering van het Posters Gemengd Koor is dit een top-ervaring.
  Probeer ook eens “Kerstmis” van Rowwen Heze. Als je dat hoort maak je weer een denkbeeldige wandeling op de besneeuwde Brunssummerhei.
  Nog een kerstmistip? Vooruit: “Christmastsong” van Smashing Pumpkins.
  Hopelijk wordt Kerstmis met deze tips ook voor jou eentje in Gloria Excelsius Deo…

 2. Shit Beafke, die was ik helamaal vergeten. Es ut mit krismes vastelaovend waor waas de nachmis euverdaag, es ut mit krismes vastelaovend waor bleef Maria neet lang maagd. Klassieker!
  @ Koempel. Dan ken jij de kerst cd van Kamahl (Gentle is the elephaaaaant) nog niet, welke ik vanavond bij mijn ouders weder zal consumeren. Tot grote hilariteit alom.

 3. Ik word ook een beetje moe van die kerstnummer. Met name All I Want For Christmas is You van Maraih Carey vind ik een kotsnummer. Er zijn een paar kerstnummers die ik niet zat word, waaronder Band Aid (dan wel die uit 1984), Queen, (It’s Winter Tale en Thanks Lord It’s Christmas) en natuurlijk het mooiste kerstnummer ooit gemaakt: Happy Xmas War is Over van John Lennon

 4. Shit die van Lennon heb ik ook en ook Zappa’s ‘Uncle Bernies Farm’ kun je als kerstsong interpreteren. Ik kan bijna een kerst top 10 samenstellen. Wie had dat ooit gedacht…

 5. Ik vind kerstmuziek wel gezellig. Zelfs al is het van een bedenkelijk niveau. Natuurlijk, het is kitschig, oudbollig en schijnheilig. 3 Weken per jaar kan ik het best horen en ik heb dan zelf ook een paar kerst cd’tjes in de kast staan (ja, ook van Mariah Carey).

  Ach, het brengt een beetje het kerstgevoel bij me naar boven. Ik heb bepaalde associaties met die liedjes.

  Ik kan de afkeer van de meesten dus niet echt delen. Het hoort gewoon bij kerst en is eigenlijk niet alles tijdens kerst kitschig, oudbollig en schijnheilig. Ach, ik lig er niet wakker van. En als je het niks vind, dan zet je toch gewoon een andere zender op? Of in het uiterste geval een cd’tje?

 6. ‘Fairytale Of New York’ van The Pogues hebben wij met kerstmis al veel gedraait, kan ik echt niet meer horen(doet me te veel aan alcohol denken)!
  Geef me nou maar Bert en Ernie!!! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s