Hail to the Chiefs

Dinsdag 10 mei 2005. Les Nuits Botanique zijn in volle gang en dat betekent twee weken lang vrachtladingen aan artiesten op diverse lokaties, sfeervolle eetstandjes en een feesttent in de tuin en heel veel volk uit diverse windstreken. Mede daarom lijkt de voertaal vandaag Engels te zijn, hetgeen natuurlijk niet vreemd is aangezien headliner Kaiser Chiefs in het thuisland al is veroordeeld tot de grote zalen, vandaag haar Europese tour afsluit en dus voor het laatst in een zaaltje van huiskamerformaat te zien zal zijn.

MalibuStacy, de band die de zaal mag opwarmen, komt uit Luik maar klinkt Britser dan menige Engelse band. Aardige poppy nummers met uitstapjes naar Pavement en Pixies en derhalve geen reden om de bierpomp in de hal op te zoeken. Zodoende behouden we onze riante stek voor de undergroundhelden van Leeds: The Cribs. De band heeft ten opzichte van haar Pukkelpop-optreden vorig jaar een flinke stap voorwaarts gezet door haar beide vocalisten tussentijds naar zangles te sturen. De energie is gebleven (drummer Ross dondert zowaar in alle enthousiasme van zijn kruk, gebruikt zijn kit als klimrek en het gelaat van zanger-gitarist-crowdsurfer Ryan zit na het eerste nummer al onder het bloed) maar het klinkt allemaal zo veel beter en minder rommelig, en de nieuwe nummers staan als een huis. Hun Engelse punkrock is altijd melodieus, kent mooie zanglijnen en klinkt als een rock & roll mash-up van The Beatles en The Sex Pistols maar schiet soms ook een beetje een folky singalong richting op.

Na een korte ombouwpauze staat de uitverkochte Rotonde ineens bomvol en is het tijd voor The Chiefs zelf. Eveneens uit Leeds maar inmiddels met de wereld aan haar voeten, dankzij haar aanstekelijke op een Madness/Jam/Blur/XTC leest geschoeide singles (‘Oh My God’ blijkt ook vanavond weer een ‘anthem’ van de buitencategorie) en dito album. Deze avond blijkt waarom. Dat er jonge bandjes zijn die voortgedragen op de golven van de hype en het onverwachte hitsucces overlopen van enthousiasme en spelplezier, of er soms bijkans meer publiek op het podium staat dan in de zaal, baart vandaag de dag geen opzien meer. Maar dat zo’n band een perfectie aan de dag legt die de indruk wekt dat zij al tien jaar op de planken staat, waarbij de setlist zomaar van een ijzersterke ‘greatest hits’ schijf afkomstig zou kunnen zijn, is toch redelijk bijzonder. Geen enkele Chief is op het geringste foutje te betrappen en het geluid staat akelig perfect afgesteld. Tijdens de grootste krakers verandert het podium in een overvolle dansvloer (met ‘I Predict A Riot’ uiteraard als grootste aanstichter) terwijl zanger Ricky Wilson op die momenten juist de ‘lege’ zaal opzoekt om tussen de wat bedeesdere (lees: oudere) fans zijn zangparijen voort te zetten. Of Wilson zich nu crowdsurfend door de zaal laat voeren of tot verbazing van de band helemaal verdwenen lijkt om plotsklaps hoog achterin de zaal op een minieme loopbrug op te duiken, zijn collega’s laten zich niet van slag brengen en musiceren vrolijk voort. Omdat het de slotdag van de tour betreft wordt af en toe de hulp van The Cribs ingeroepen, met een waanzinnige uitvoering van ‘Modern Way’ als absoluut hoogtepunt. Nadat als afscheid de reguliere setlist nog met twee extra nummers wordt verlengd is de koek op en druppelen de 250 vermoeide bezoekers de kleine zaal uit terwijl The Cribs nog steeds op de bühne staan om de achterblijvers van handtekeningen te voorzien.

De wederom gedenkwaardige avond wordt even later op passende wijze muzikaal uitgeluid door Admiral Freebee die, terwijl wij op zoek gaan naar onze auto, vanuit de fraaie Botanische tuin zijn meest recente hit door de Brusselse nacht laat schallen. ‘Oh darkness oh darkness roll over me tonight.’ (Marco)

1 thought on “Hail to the Chiefs

  1. Pingback: Live 2005 | Head Music Archives

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s